20 април 2012 г.
Мъфини с портокалов сок и бял шоколад
В къщи любимите мъфини на децата са тези с белия шоколад. Ами да стават много ароматни и са страшно пухкави. Днес обаче, реших да използвам и едни позабравени портокали в хладилника. С малко фантазия се получиха тези много, ама много ароматни мъфини. Не се колебайте и ги пробвайте, аз вече имам заявка за още една доза....
Ето как ги приготвих:
Продукти:
2 яйца
100 гр разтопено масло
100 мл портокалов сок /аз използвах прясно изцеден сок от 2 портокала/
3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
50 гр. бял шоколад
Приготвяне:
Яйцата заедно със захарта разбийте до побеляване с миксер. Добавете към тях разтопеното масло и портокаловия сок като редувате, и бъркайте за да се усвоят добре. В друга купа смесете брашното с бакпулвера и на няколко пъти прибавяйте към яйчната смес. Накрая сложете белия шоколад. Ако искате можете да го настържете, аз лично го начупих на парчета. Подгответе формите за мъфини и ги напълнете, но не препълвайте. Печете в предварително загрята фурна, до суха клечка.
Да ви е сладко!
16 април 2012 г.
На гости в Канапе
Още като получих поканата от Катето и веднага пресметнах, кои са наближаващите празници :). Какво по хубаво от това да споделиш празника с приятели. Ще си призная, че за мен беше огромно удоволствие да се настаня на Канапето в My Candy kitchen
Ето какво приготвих специално за Катето
2 ч.ч. захар
1 ч.ч.разтопена мас
1ч.ч кисело мляко
3 пак. амонячна сода / по 10 гр./
1 равна ч.л. сода
3 ванилии
1100 гр. брашно
За отгоре:
1 жълтък
захар за поръсване
Ето какво приготвих специално за Катето
Руло с чай от розов грейпфрут
Продукти:
300 мл чай
100 мл разтопено масло
150 г захар
20 г прясна мая
2 ванилии
1/2 ч.л. сол
около 600 -700 гр брашно
300 мл чай
100 мл разтопено масло
150 г захар
20 г прясна мая
2 ванилии
1/2 ч.л. сол
около 600 -700 гр брашно
За плънката:
400 гр едро
смлени орехи
100 гр стафиди
2 с.л. захар
2 с. л.
прясно мляко
20 гр масло
Приготвяне:
Сварете чая
и оставете леко да се охлади. Аз имах чай от розов грейпфрут и се получи добре,
стана много ароматно рулото. Но чая може да е според вкуса ви! Към леко
охладения чай, добавете маслото, захарта, маята, ванилията и солта. Разбъркайте
за да се смесят добре всички продукти. С брашното омесете меко и нелепнещо
тесто. Оставете готовото тесто на топло за да удвои обема си. Докато това
стане, пригответе плънката. В малка касерола задушете всички продукти, за около 10 мин. На не много силен котлон.
Трябва да се стопи захарта и леко да омекнат орехите.
След като
тестото е готово, разделете го на три равни части. Разточете всяка топка на правоъгълници и разпределете
плънката. Завивате всяка кора на руло и подредете в тава застлана с хартия за
печене. Преди да печете оставете рулата отново да втасат. Когато са готови ги
изпечете в предварително загрята фурна на 200 гр. до готовност. След като ги
извадите от фурната ги покрийте с кърпа и нека така да се охладят. Преди да
сервирате ги поръсете обилно с пудра захар.
Да ви е сладко!
Курабии
Продукти:
4 яйца2 ч.ч. захар
1 ч.ч.разтопена мас
1ч.ч кисело мляко
3 пак. амонячна сода / по 10 гр./
1 равна ч.л. сода
3 ванилии
1100 гр. брашно
За отгоре:
1 жълтък
захар за поръсване
Приготвяне:
Яйцата със захарта се разбиват много добре с миксер до
получаване на пухкав крем. Към тях се прибавя се разтопената мас. В малко
оцет угасете амонячната сода, а содата бикарбонат угасете в киселото
мляко. Прибавете ги към яйчната смес. Добавете ванилиите, и започнете да
сипвате по малко брашно и бъркайте непрекъснато. Трябва да се получи много
место тесто. Добре е да престои поне една вечер в хладилника, но аз замесвам
сутринта и след два часа започвам да пека. Взимате част от тестото и разточвате
на кора с дебелина около ½ см. И с помоща на фигурки разрязвате курабийките. Намажете
ги с разбит жълтък , поръсете със захар. Подредете готовите курабии в тава
застлана с пекарска хартия и печете на 200 градуса за около 15 - 20 мин.
Подреждайте курабиите на разстояние, защото се надуват и да не се залепят.
Пробвала съм да ги пълня с локум, получават се страхотни!
Да ви е сладко!
Етикети:
Великден,
Десерти,
Дребни сладки,
Закуски,
На гости,
Тестени,
Уверена в кухнята гостува...
в
9:51
15 април 2012 г.
Абонамент за:
Публикации (Atom)