20 април 2012 г.

Мъфини с портокалов сок и бял шоколад


В къщи любимите мъфини на децата са тези с белия шоколад. Ами да стават много ароматни и са страшно пухкави. Днес обаче, реших да използвам и едни позабравени портокали в хладилника. С малко фантазия се получиха тези много, ама много ароматни мъфини. Не се колебайте и ги пробвайте, аз вече имам заявка за още една доза....
Ето как ги приготвих:

Продукти:
2 яйца
100 гр разтопено масло
100 мл портокалов сок /аз използвах прясно изцеден сок от 2 портокала/
3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
50 гр. бял шоколад

Приготвяне:
Яйцата заедно със захарта разбийте до побеляване с миксер. Добавете към тях разтопеното масло и портокаловия сок като редувате, и бъркайте за да се усвоят добре. В друга купа смесете брашното с бакпулвера и на няколко пъти прибавяйте към яйчната смес. Накрая сложете белия шоколад. Ако искате можете да го настържете, аз лично го начупих на парчета. Подгответе формите за мъфини и ги напълнете, но не препълвайте. Печете в предварително загрята фурна, до суха клечка.
Да ви е сладко!

16 април 2012 г.

На гости в Канапе

Още като получих поканата от Катето и веднага пресметнах, кои са наближаващите празници :). Какво по хубаво от това да споделиш празника с приятели. Ще си призная, че за мен беше огромно удоволствие да се настаня на Канапето в My Candy kitchen
Ето какво приготвих специално за Катето

 Руло с чай от розов грейпфрут

Продукти:
300 мл чай
100 мл разтопено масло
150 г захар
20 г прясна мая
2 ванилии
1/2 ч.л. сол
около 600 -700 гр брашно 

  За плънката:
400 гр едро смлени орехи
100 гр  стафиди
2 с.л. захар
2 с. л. прясно мляко
20 гр масло

Приготвяне:
Сварете чая и оставете леко да се охлади. Аз имах чай от розов грейпфрут и се получи добре, стана много ароматно рулото. Но чая може да е според вкуса ви! Към леко охладения чай, добавете маслото, захарта, маята, ванилията и солта. Разбъркайте за да се смесят добре всички продукти. С брашното омесете меко и нелепнещо тесто. Оставете готовото тесто на топло за да удвои обема си. Докато това стане, пригответе плънката. В малка касерола задушете всички продукти,  за около 10 мин. На не много силен котлон. Трябва да се стопи захарта и леко да омекнат орехите.

След като тестото е готово, разделете го на три равни части. Разточете  всяка топка на правоъгълници и разпределете плънката. Завивате всяка кора на руло и подредете в тава застлана с хартия за печене. Преди да печете оставете рулата отново да втасат. Когато са готови ги изпечете в предварително загрята фурна на 200 гр. до готовност. След като ги извадите от фурната ги покрийте с кърпа и нека така да се охладят. Преди да сервирате ги поръсете обилно с пудра захар.
Да ви е сладко! 

 

Курабии

Продукти:
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч.разтопена мас
1ч.ч кисело мляко
3 пак. амонячна сода / по 10 гр./
1 равна ч.л. сода
3 ванилии
1100 гр. брашно
За отгоре:
1 жълтък
захар за поръсване

Приготвяне:
Яйцата със захарта се разбиват много добре с миксер до получаване на пухкав крем. Към тях се прибавя се разтопената мас. В малко оцет  угасете амонячната сода, а содата бикарбонат угасете в киселото мляко. Прибавете ги към яйчната смес.  Добавете ванилиите, и започнете да сипвате по малко брашно и бъркайте непрекъснато. Трябва да се получи много место тесто. Добре е да престои поне една вечер в хладилника, но аз замесвам сутринта и след два часа започвам да пека. Взимате част от тестото и разточвате на кора с дебелина около ½ см. И с помоща на фигурки разрязвате курабийките. Намажете ги с разбит жълтък , поръсете със захар. Подредете готовите курабии в тава застлана с пекарска хартия и печете на 200 градуса за около 15 - 20 мин. Подреждайте курабиите на разстояние, защото се надуват и да не се залепят. Пробвала съм да ги пълня с локум, получават се страхотни!
Да ви е сладко!

15 април 2012 г.

Христос Воскресе!

С пожелания за много любов, здраве и мир в домовете ви!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...