23 октомври 2012 г.

Сочен ябълков сладкиш


В сезона на ябълките, в къщи често се похапват подобни изкушения. Този сладкиш освен, че е много сочен, но е и много икономичен. Лесен за приготвяне, но да ви призная има само един недостатък - бързо свършва :) Когато го приготвих за първи път, още топъл се изяде. Дозата ми се видя малка, или ние сме много лакоми, не знам каква е точно истината. От тогава, насам все двойна доза правя. Сега ще напиша точната рецепта, пък всеки да си прецени колко и каква доза да приготви :)

Продукти:
1/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
2 яйца
2 с.л. олио
1/3 ч.ч.прясно мляко
4 - 5 големи ябълки

   За глазурата:
1 яйце
1/3 ч.ч. захар
50 гр. разтопено масло

Приготвяне:
В купа смесете захарта, брашното, бакпулвера и солта. В друга купа леко разбъркайте яйцата, млякото, олиото и ванилията. Постепенно към млечната смес добавете сухите съставки.  Почистете и обелете ябълките. Нарежете на тънки ивици и смесете с тестото. Излейте сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка, и изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете за около 30 мин.
Глазурата се приготвя като се смесят всички съставки. Извадете сладкиша и намажете с глазурата. Върнете отново във фурната и изпечете за 10 мин.
Ако се използват по - кисели ябълки, сладкиша става още по - сочен!
Да ви е сладко!

27 коментара:

  1. Чуден много ми хареса ,пък и снимките ти едни такива апетитни не може да се устои!
    Прекрасна нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели,страхотен ти е сладкиша!Всъщност тази глазура ми напомня прословутия френски сладкиш с круши на Наталина и тази заливка е ключов момент.Непременно ще го опитам с ябълки и без това отдавна не съм го правила,благодаря ти!Твоят е разкош,а най-много ме омагьосва карамелизираната коричка отгоре!
    Пожелавам усмихнат и слънчев есенен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, истината е, че магията наистина е в заливката. Сладкиша на Наталина не съм го пробвала, но ще издиря рецептата и ще го приготвя.
      Благодаря ти и спокойна нощ!

      Изтриване
  3. Толкова сочен ,плодов и ароматен изглежда сладкиша...истинско изкушение!
    Благодаря за хубавата рецепта !
    Определено ще е двойна дозата при мен.:)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, при мен винаги е двойна доза!
      Благодаря ти и спокойна нощ!

      Изтриване
  4. Обичам сочни сладкиши :).Ели,много съблазнителен цвят си постигнала,а за вкуса не се съмнявам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Миленка, сочните сладкиши са и моя страст!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Супер ми се получи на мен :)
    Благодаря за рецептата :* :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. бубе, страшно си бърза, кога успя да го приготвиш! Радвам се, че ти е допаднал!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Точно по мой вкус е този сладкиш.
    Чудесно изглежда, Ели!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ели , страхотно изглежда ! Предполагам само колко е вкусен и както обожавам такива сладкиши ще го опитам :) ! Благодаря за рецептата !
    Хубава вечер ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванче, да не забравиш да се похвалиш, като го пробваш. Аз не се и съмнявам, че ще се хареса, сладкиша е страхотен!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Изглежда страхотно!Чудесно предложение!

    ОтговорИзтриване
  9. Снимките ми казват "вкусно е" :) Ще се възползвам от рецептата. Благодаря ти, Ели! Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Съгласна съм с Elti, снимките казват "вкусно е, изяж ме" :))). Изглежда сочен, тоно както ние го харесваме. Ще го пробвам непременно. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  11. Ели, чуден е! Обожавам такъв тип сладкиши! Благодаря за рецептата! А снимките ти са много готини и с красиви цветове! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте Елена, Направих този невероятен сладкиш, който от както опитах ми е сред любимите! Спазих рецептата точно, като само добавих малко лешници- ядките са ми слабост:)! Това, което не направих, a трябваше е двойна доза - защото след 15 мин. сладкиша беше изяден!:) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре си ми дошла Мария! Радвам се че сладкиша ти е допаднал,а за дозата предупредих. Нищо поправката ще е скоро усещам!
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Благодаря за споделената рецепта,която видях днес при Zi4e.
    Направих го на момента,вече е почти изяден.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Ели... сладкиша е невероятен!Бих казала даже божествен:)
    Сега си пия кафенцето с него:)))
    Снощи го направих , а от колко време му се бях заканила!
    Моментално преминава в графа любими и бързи сладкиши:)
    Сърдечно благодаря за споделената рецепта!
    С поздрав :Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че сладкиша ти е допаднал :) Наистина е страхотен и лесно се приготвя.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  15. Страхотен сладкиш, благодаря за вкусната и сполучлива рецепта! След като прочетох коментарите, направих направо двойна доза. Получи се великолепен и всички го оцениха подобаващо!

    ОтговорИзтриване
  16. Привет и от мен, Елена!
    Адмирации за споделената рецепта!

    И аз Ви се доверих и приготвих сладкиша направо в двойна доза. Вкъщи останахме очаровани - наистина е много сочен, ароматен и вкусен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че ми се доверихте, и се радвам че сладкиша ви е допаднал. И в къщи е много любим!
      Поздрави!

      Изтриване
  17. Невероятен сладкиш,в моето семейство е задължителен.Поне веднъж в седмицата го правя.Аз слагам обаче ,вмесо ванилия канела и орехи и става мама миа,но всичко е въпрос на вкус.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...