21 октомври 2012 г.

Фокача с газирана вода


 Фокачата е традиционнен италиански плосък хляб. Това е тестено изделие, нещо между пица и питка, вид сплескано хлебче залято с чист зехтин,върху него домати и маслини или само маслини и лук, кой както го обича. Аз се доверих на "класическия" вариант, поръсена само с едра сол. Ето и как се приготвя:

Продукти:
300 мл. газирана вода
3 с.л. разтопена мас
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
500 - 600 гр. брашно
7 гр. суха мая

Приготвяне:
Разтворете маята в малко топла вода и прибавете захарта. Разбъркайте и оставете за 10 мин. да шупне. Брашното пресейте и направете кладенче, и започнете постепенно да добавяте газираната вода, солта, мастта и готовия квас. Омесете меко и еластично тесто. Оставете на топло да втаса за около 1 час. Готовото тесто разделете на две и с пръсти оформете кръгли питки и ги поставете в тава застлана с пекарска хартия. С пръст направете дупки и оставете повторно да втаса за 30 мин. Намажете отгоре фокачите с мазнина и поръсете с едра сол и сух бял риган. Печете в предварително загрята фурна на 250 гр., до златист цвят.
Да ви е сладко!

Източника е тук :)

9 коментара:

  1. Не съм правила фокача и съм заинтригувана! Изглежда толкова апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, като направиш да не забравиш да се повалиш!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Фокачата е много вкусно-поне така изглежда...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Никога не съм пробвала фокача с мас, а само със зехтин, но съм сигурна че е с прекрасен вкус! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, не мисля, че вкуса се променя особено от вида на мазнината. Аз по принцип, винаги използвам масло, но сега използвах мас, защото в оригиналната рецепта беше така.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Ели, фокачата е прекрасна. И аз съм пробвала рецепта с газирана вода (тази на Пепи и канибалите). Много е сполучлива.
    Поздравление от кулата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, вещичке! Фокачата се омете за нула бройки
      Поздрави на кулата!

      Изтриване
  5. Аз съм правила само веднъж фокача, с картофи и зелени подправки, беше отдавна, и много ни хареса пък и бърза :). Ще трябва да се пробва и тази, изглежда толкова въздушна.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...