12 януари 2015 г.

Бял хляб със семена


Продукти:
1 яйце
210 мл топло прясно мляко
50 г разтопено масло
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
360 гр брашно
6 г суха мая
3 с.л. микс от семена / ленено семе, белен слънчоглед, сусам, белено тиквено семе/

Приготвяне:
В контейнера на машината сложете разбито яйцето. Затоплете млякото заедно с маслото в микровълновата и изсипете към яйцето. Прибавяте захарта, солта, брашното и накрая маята. Използвайте програма за основен бял хляб, като теглото да е 750 г, и програмата да е поне за 3 часа. След като тестото се събере на топка, добавете и микса от семена. Оставете машината да си свърши работата и извадете готовия хляб върху кърпа. Оставете напълно да изстине и си го хапнете с любимото ястие!

Хляба може да приготвите и като омесите тестото на ръка. Ще трябва да активирате маята в малко мляко и брашно. Оставете за 15 мин на топло за да шупне. Към получения квас добавете останалите продукти и омесете меко и нелепнещо тесто. Оформете хляба и оставете за 40 - 50 мин. на топло за да втаса. Изпечете в предварително загряла фурна на 180 градуса до готовност.
Да ви е сладко!

Източник

3 коментара:

  1. Чуден е! Мек и пухкав!
    Машината си е свършила добре работата! Явно е добър помощник!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Децата не ми дават да им "опропастявам" белия хляб със семена, но в черния си редовен посетител. Някой път ще издебна контролът да го няма и ще опитам и този;)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...