26 декември 2014 г.

ВЕСЕЛА КОЛЕДА!......и Меденки

 
Нека коледният дух донесе много топлина в дома Ви, да умножи успехите Ви, да ви помогне да намерите формулата на късмета, и така да получите всичко за което сте мечтали. Бъдете много здрави!
 
Продукти:
2 яйца
3/4 ч.ч. захар
1 ч.ч олио
6 с.л. мед
1 с.л. канела
1 ч.л. сода
около 500 г брашно

Приготвяне:
Яйцата и захарта разбийте много добре с миксер. Прибавете меда и олиото и бъркайте докато се смесят добре всички съставки. Содата угасете в 1с.л кисело мляко и я добавете заедно с канелата. След като получи еднородна смес, започнете да добавяте постепенно брашното. Тестото не трябва да е много твърдо, омесете до меко и нелепнещо. Покривате с найлоново фолио и оставете в хладилника поне за два часа. Аз оставих тестото едно денонощие да престои. Изваждате, разточвате и режете на подбрани от вас фигурки.
За украсата използвах захарно тесто, но могат да се слепят или да се полеят с шоколад. Въпрос на ваш вкус!
Да ви е сладко!



22 декември 2014 г.

Щолен с червени боровинки и марципан

 Продукти:
620 г брашно и около 50 г за разточване и доомесване
11 г суха мая
200 мл прясно мляко
200 г меко масло
1/2 ч. ч. захар
щипка сол
2 жълтъка
2 ванилии
1 течна есенция - ром
100 г микс от червени боровинки и бели стафиди
100 г бланширани бадеми
1/2 ч.ч ром за накисване на микса от стафиди и боровинки
200 г марципан
30 г масло за намасляване
100 г пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Преди да започнете накиснете в рома боровинките и белите стафиди, целта е да омекнат и да поемат аромата на ром.
На котлона сложете малка касерола с вода да заври и леко бланширайте бадемите. Сложете ги във врящата вода за 2-3 мин и ги извадете. С помощта на кърпичка обелете люспите, докато са още топли бадемите. Нарежете ги на едри парчета.
В контейнера на машината за хляб, добавете продуктите за щолена в следната последователност: млякото, захарта, солта, двата жълтъка, маслото/ на малки кубчета/, ванилията, ромовата есенция, брашното и накрая маята. Изберете програма "тесто", за да се омеси хубаво тестото и да удвои обема си. След като е готово, извадете го на плота и добавете микса от плодовете и бланшираните бадеми. Омесете го хубаво за да се разпределят равномерно в тестото, ако е необходимо добавяте брашно. Но не прекалявайте, защото тестото трябва да остане меко и пухкаво. Разделете на четири топки и разточете на правоъгълник. По средата подредете парченца марципан и завийте на руло. Подредете четирите щолена в тава застлана с хартия за печене и оставете на топло за да втаса отново тестото. Изпечете в предварително загряла фурна на 200 г до получаване на лек златист цвят. Внимавайте да не прегорите щолена, защото е маслено тестото и ще има неприятен вкус.
Готовите щолени поръсете обилно с пудра захар докато са още топли. И така ги оставете да се охладят напълно. Увийте ги поотделно във свежо фолио и ги оставете на тъмно и студено да престоят поне 20 дена.
Да ви е сладко!

17 декември 2014 г.

Картофен хляб


Продукти:
3 бр. средни картофи
50 мл. олио
50 мл. разтопено масло 
250 мл прясно мляко
1 яйце
20г прясна мая 
1 1/2 ч.л сол
1 ч.л. захар
около килограм брашно
2 - 3 с.л.микс от семена 

Приготвяне:
Почистете добре картофите и ги сварете. Пасирайте ги като може да добавите малко мляко за да се получи като пюре. В контейнера на машината за хляб, сложете яйцето, млякото, разтопеното масло и олиото. След това можете да добавите намачканите картофи, солта и захарта. Накрая прибавете около 600 гр. брашно, а маята натрошете най - отгоре.Пуснете машината на програма за тесто. Когато машината е в средата на цикъла за месене, добавете семената и ако се налага още малко брашно. Трябва да се получи меко и нелепнещо тесто. След като тестото е готово и втасало, извадете го и оформете два хляба. Направете два - три разреза по диагонал, и подредете в тава застлана с пекарска хартия. Оставете хляба на топло за да удвои обема си. Изпечете в загряла фурна на 200 гр., до готовност. 

Можете да омесите хляба на ръка, като маята ще трябва да разтворите в млякото и след това добавяте в същия ред съставките.

Да ви е сладко!

9 декември 2014 г.

Бисквитена торта с маскарпоне


Продукти:
500 гр. маскарпоне
1/2 ч.ч пудра захар
400 гр. заквасена сметана
200 гр. бял шоколад
1 пакет бисквити за торта/ при мен бели и кафяви/
2 ч.ч. студено прясно мляко
1 ч.л. ром
шоколадови стърготини за украса

Приготвяне:
В купа смесете маскарпонето и пудрата захар, и разбийте на ниска степен с миксер. Добавете заквасената сметана и разбъркайте за да се получи пухкав крем. На водна баня разтопете белият шоколад и леко го охладете преди да го добавите към крема. Внимателно прибавяте шоколада и разбърквате с шпатула. Във формата за торта леко намазвате дъното с част от крема и нареждате първия ред бисквити. Тях обаче преди да ги подредите ги потопете в млякото смесено с рома. Внимавайте потапяте само за кратко, защото бисквитите за торта много бързо се напояват. Нареждате ред с бисквити и отгоре крем. Редите докато продуктите свършат. Преди сервиране украсете с шоколадовите стърготини и поднесете.
Да ви е сладко!




3 декември 2014 г.

Лютеница в хлебопекарната


Продукти:
10 бр. големи червени чушки /изпечени и обелени/
2 бр. средни патладжани / изпечени и обелени/
2 скилидки чесън 
200 гр. домати от консерва /добре изцедени/
100 мл. олио
сол
захар
магданоз
 

Приготвяне:
Доматите трябва да са много добре изцедени от сока. Аз ги изцедих през гевгир. В домашния робот сложих почистените чушки, патладжана, доматите,чесъна, солта и захарта. Смелих ги, но не много на ситно, защото исках лютеницата да е едро смляна. Така получената смес преместете в съда на хлебопекарната и добавете олиото и магданоза. Пуснете на програмата за сладко. След като приключи ако ви се стори, че водата не се е изпарила нацяло, пуснете още веднъж програмата. 
Да ви е сладко!




Източник
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...