16 април 2014 г.

Сладкиш от стар козунак


Днешното ми предложение е изцяло моя импровизация. Надявам се да ви допадне и да ви хареса. Не знам как е при вас, но у нас покрай този хубав и шарен празник, винаги има големи количества от курабии, козунаци и разни други подобни. Така ми дойде идеята да използван старите и поизсъхнали козунаци. Ето и как да си го приготвите:

Продукти:
1 стар козунак
4 яйца
800 мл прясно мляко
1 ч.ч захар
1-2 с.л. грис
2 ванилии
масло за намазване

за глазурата:
3с.л. вода
6 с.л. захар
2 с.л. какао
1/2 пакет масло / от малките пакети - 125гр./

Приготвяне:
Яйцата заедно със захарта разбийте добре, до получаване на пухкава смес. Добавете към тях студеното мляко и ванилиите. Намажете формата за сладкиша обилно с меко масло и начупете козунака. Излейте отгоре млечната смес и поръсете с гриса. Изпечете на 180 градуса за около 30 - 40 мин., или до готовност. Извадете сладкиша и оставете да се охлади.

За глазурата сложете всички продукти в малка касерола и сложете на котлона да заври. Достатъчно е да се смесят всички продукти и да се стопи захарта. След като е готова глазурата докато е още топла,  залейте изстиналия сладкиш.
Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Чуден е, чуден! Да ти кажа честно от години се каня да си направя сладкиш от козунак, ама никога не ми остава:))) Трябва да купя един специално, за да го превърна в нещо друго:). Твоят вариант е наистина много изкушаващ! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, невероятна си, кога спретна козунаци, кога остаряха и сладкиш измайстори!?
    С пожелания за светли празници, здраве и благодат на теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно изгежда сладкиша, дано остане козунак, за да пробвам!

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления за рецептата! Сладкишът стана много вкусен!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...