17 декември 2014 г.

Картофен хляб


Продукти:
3 бр. средни картофи
50 мл. олио
50 мл. разтопено масло 
250 мл прясно мляко
1 яйце
20г прясна мая 
1 1/2 ч.л сол
1 ч.л. захар
около килограм брашно
2 - 3 с.л.микс от семена 

Приготвяне:
Почистете добре картофите и ги сварете. Пасирайте ги като може да добавите малко мляко за да се получи като пюре. В контейнера на машината за хляб, сложете яйцето, млякото, разтопеното масло и олиото. След това можете да добавите намачканите картофи, солта и захарта. Накрая прибавете около 600 гр. брашно, а маята натрошете най - отгоре.Пуснете машината на програма за тесто. Когато машината е в средата на цикъла за месене, добавете семената и ако се налага още малко брашно. Трябва да се получи меко и нелепнещо тесто. След като тестото е готово и втасало, извадете го и оформете два хляба. Направете два - три разреза по диагонал, и подредете в тава застлана с пекарска хартия. Оставете хляба на топло за да удвои обема си. Изпечете в загряла фурна на 200 гр., до готовност. 

Можете да омесите хляба на ръка, като маята ще трябва да разтворите в млякото и след това добавяте в същия ред съставките.

Да ви е сладко!

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...