Продукти:
6-7 листа фини точени кори
50 гр. разтопено масло
10 гр. канела
20 гр. захар
4 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
400 мл. прясно мляко
1 бакпулвер
2 с.л. ром
щипка сол
1/2 ч.ч. стафиди
2 ванилии
За сиропа:
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
сокът от два портокала
Приготвяне:
В малка купичка разбъркайте 10 гр. канела и 20 гр. захар. Намажете обилно една правоъгълна тава с масло. Подгответе корите като една по една ги намажете с разтопеното масло и поръсете с канелената захар. Навивате на стегнато руло всяка кора, и подреждате едно до друго в тавата. Изпечете ги на 180 градуса за 10 мин., докато почервенеят.
В купа разбийте захарта с яйцата, за да станат на пухкав крем. Добавете солта, ванилията, млякото и бакпулвера, и разбъркайте. По малко започнете да прибавяте мазнината, а накрая сложете стафидите и рома.
Готовата смес изсипете върху изпечените кори и ги върнете отново във фурната. Питата ще се изпече на 180 градуса за 30 мин. След като е готова я оставете да изстине хубаво.
За приготвянето на сиропа е необходимо да сложите всички продукти в тенджера и да варите на среден огън за 7-8 мин., от момента на завирането. Залейте студения сладкиш с топъл сироп.
Разкошна е!Аз така правя с мляко и яйца, но не съм заливала със сироп, ще трябва да се пробвам!Хубави празници!
ОтговорИзтриванеИзглежда много апетитно! Такъв вариант не съм пробвала.
ОтговорИзтриванеАпетитно и много вкусно!
ОтговорИзтриванеС пожелание за светли празници!
Честита Коледа, Ели! Здраве, много любов и благоденствие!
ОтговорИзтриванеВесела Коледа Ели! Много ми хареса на вид и днес правих, засега го хапнахме без сироп и много ми хареса, по- късно може и да залея със сиропа.
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество Христово!
ОтговорИзтриванеИнтересен вариант и изглежда доста апетитно!
Поздрави!
само аромата на портокал го нямаше
ОтговорИзтриване