2 яйца
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч прясно мляко
2 ч.ч брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
за глазурата:
1 к.ч. топло прясно мляко
1/2 едро смлени орехи
200 г шоколад
Приготвяне:
Разбийте много добре яйцата заедно със захарта. Добавете олиото и прясното мляко. Предварително пресейте брашното заедно с бакпулвера и добавяте по малко към яйчната смес, като бъркате с миксера на бавна скорост. Накрая добавете ванилията. В тава застлана с хартия за печене изсипете кексовата смес и изпечете в предварително загряла фурна на 180 г. Когато е готов оставете да изстине и отрежете горната част на блата. Преценете дебелината, аз разрязах на две равни част, така че да се получат два блата. Горния блат нарежете на малки кубчета.
Глазурата пригответе като на водна баня разтопите шоколада и сложете 1 с.л олио. Кубчетата от блата залейте с топлото мляко и прибавете орехите с половиния шоколад. Разбъркайте внимателни и разпределете сместа върху целия блат. С останалия шоколад залейте сладкиша отгоре.
Интересен, ефектен и много вкусен сладкиш. Благодаря на Маги за споделената рецепта.
Да ви е сладко!