Тази торта направих за едно страхотно дете - Алекс! Пожелавам му да е все така весел и здрав и много, ама много безгрижни игри и забавления.
29 ноември 2017 г.
28 ноември 2017 г.
Сладкиш с пудинг
1 яйце
160 г захар
100 мл олио
200 мл прясно мляко
140 гр брашно
1 п бакпулвер
70 г бадемово брашно
за крема:
2 пудинга ванилия
6 с.л. захар
600 мл прясно мляко
1 с.л. ванилова захар
70 г меко масло
за декорация
шоколадови стърготини
Приготвяне:
Разбийте яйцето със захарта, до получаване на бял пухкав крем. Към него добавете олиото и прясното мляко, като след всяко разбивате за да се смесят много добре. Брашното смесете с бакпулвера и започнете постепенно да го прибавяте към яйчната смес, докато се поеме и няма бучки. Накрая се добавя бадемовото брашно. Подгответе форма с диаметър 20 см, като я покриете с хартия за печене и изсипете кексовата смес вътре. Изпечете блата в предварително загряла фурна на 180 градуса до готовност. След изпичането оставете да изстине напълно.
Докато блата се пече, пригответе крема. В подходящ съд сложете 500 мл мляко на котлона,заедно със захарта и ваниловата захар. В останалото мляко разтворете двете пакетчета пудинг. След като млякото заври, започнете да добавяте разтворения пудинг и бъркайте непрекъснато. Крема се сгъстява бързо и бъркайте непрекъснато. Когато е готов, отместете от котлона и покрийте с найлоново фолио за да не хваща коричка. Докато изстива бъркайте от време на време. Мекото масло разбийте и добавете към пудинговият крем. Разбийте хубаво с миксер, до получаване на пухкав крем.
В поднос поставете блата и стегнете с ринг за торта, отгоре разпределете крема и оставете да престои поне 1 час в хладилник. Преди да сервирате украсете с шоколадови стърготини или каквото имате под ръка.
17 ноември 2017 г.
Бутерки с кайма
400 г бутер тесто
3-4 с. л кетчуп
150 г кайма
черен пипер
кимион
чубрица
Приготвяне:
Каймата смесете с подправките и хубаво омесете, за да се овкуси добре. Бутер тестото извадете от опаковката и леко разточете с точилка, но не прекалявайте. Намажете щялото тесто с кетчупа и отгоре разпределете каймата. Навивате на руло и режете на кръгчета около 2 см. В тава покрита с хартия за печене подредете кръгчетата, така че да са легнали. В предварително загряла фурна изпечете бутерките на 200 градуса до готовност.
10 ноември 2017 г.
Торта за Рени
Тази торта е направена специално за моята дъщеря Рени. Идеята за декорацията е изцяло нейна, което доведе до много спорове и дискусии. Постоянно се променяха нещата, идваха нови идеи. Аз слушах и изпълнявах. В крайна сметка това е резултата на труда и на двете ни!
7 ноември 2017 г.
Мъфини с тиква
Продукти:
2 яйца
120 г кафява захар
200 г пюре от тиква
120 мл олио
130 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
щипка сол
Приготвяне:
За да приготвите пюрето от тиква е необходимо да я сварите и пасирате след това. Яйцата разбийте заедно със захарта, олиото и пюрето. Сухите съставки смесете в отделен съд - брашното, бакпулвера,канелата и солта. Към течните съставки се добавят сухите, като се бърка, за да се обединят добре. Подгответе си формите за мъфини, като поставите хартиените капсули и напълнете 1/3 от тях. От тази смес излизат 16 кексчета. Изпечете ги в предварително загряла фурна на 180 г за около 15 мин. или до готовност.
Да ви е сладко!
4 ноември 2017 г.
Чийзкейк с тиква
за бисквитената основа:
1 пакет какаови бисквити "Еверест"
70 г разтопено масло
за крема:
250 г маскарпоне
400 г заквасена сметана
200 г пюре от тиква
200 мл течна сметана
4 с.л мед
1/2 ч.ч пудра захар
4 с.л мед
1/2 ч.ч пудра захар
1 пакет желатин
за укарасата:
Приготвяне:
Бисквитите
смелете в блендер на ситно и добавете към тях разтопеното масло.
Бъркайте в блендера, така че да се получат маслени трохи.
Сместа трябва да се събере на топка и лесно да може да оформите по
формата. Ако е необходимо добавете 1 с.л. студена вода или мляко. Върху
подходящ поднос поставете ринг за торта. Разпределете бисквитената
основа, като оформите добре и равномерно по дъното. Оставете в
хладилник, докато приготвяте крема.
Предварително си пригответе пюрето от тиквата, като я сварите и пасирате много добре. Към нея добавете меда и пудрата захар. Разбъркайте всичко, за да се подслади тиквата и да се получи гладко пюре.
Предварително си пригответе пюрето от тиквата, като я сварите и пасирате много добре. Към нея добавете меда и пудрата захар. Разбъркайте всичко, за да се подслади тиквата и да се получи гладко пюре.
За
крема, разбийте маскарпонето и добавете заквасената сметана и пюрето от тиквата. Трябва са се смесят много добре. В друг съд разбийте
течната сметана, много добре, до получаване на твърди върхове. С помощта
на шпатула, започнете да я прибавяте към тиквената смес, трябва да
се получи пухкав крем. В малко вода накиснете
желатина , за да набъбне. След това го поставете в микровълновата фурна,
и за 20 сек.
го разтопете до течно състояние. Внимавайте да не заври, ако трябва
го наблюдавате и извадете когато се втечни. Поставете
една супена лъжица от крема към желатина, и разбъркайте, за да се
темперира. След това добавете към цялото количество крем. Той леко ще се
втечни, но не се притеснявайте. Изсипете крема върху бисквитената
основа. Най - добре е да използвате форма с разкопчаващи страни или
ринг за торта. Оставете в хладилника поне за 4 часа, за да стегне
желатина. Украсете по желание, аз имах шоколадови стърготини и поръсих отгоре.
1 ноември 2017 г.
Пилешки воденички със сметана
Продукти:
500 г сварени пилешки воденички
1 стрък праз
30 г масло
200 мл сметана за готвене
30 г топено сирене / за ползвах 2 бр. триъгълни топени сиренца/
черен пипер
бял риган
Приготвяне:
Предварително почистете и сварете воденичките в подсолена вода. Нарежете ги на ситно заедно с празът. Маслото сложете в подходящ съд и с него задушете празът и воденичките, като към тях добавите черния пипер и белия риган. Покрийте съдът с капак и на слаб огън оставаете да се задушат за около 15 минути. Изключете котлона и добавете сметаната и топеното сирене. Оставете така покрито с капака, докато изстива котлона, така ще се готви поне още 10 мин.
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Публикации (Atom)