Има един човек, който много обичам и поради разстоянието, което ни разделя ми липсва ужасно много. Ето защо реших да я поканя да ми погостува, макар и само виртуално. Ние с нея много обичаме да си приготвим нещо сладичко и да седнем с кафенце в ръка, на сладки приказки. Може би вече се досетихте за кого ви говоря Диана, моята сестричка .Станете част от нашата компания и се подсладете с тази невероятна торта, а ако искате да си похапнете и нещо друго може да надникнете във нейното вкусно местенце
И да похапнем...
Когато получих поканата от Ели Димиева доста се чудих какво да и приготвя. Мислих да е различна салата или вкусна пържола, но в крайна сметка реших, че с удоволствие бихме изпили двете по кафе с вкусно парче торта. Е какво да се прави, обичаме хубавия десерт и това си е :)).
Мила сестричке благодаря за поканата. Чест за мен е да бъда твой виртуален гост и да споделя с теб и твоите читатели този вкусен десерт. Прегръщам те и те целувам!
Шоколадова торта с круши
Продукти:
за блата:
110г меко масло
1 ч.ч. захар
2 яйца
4 с.л. какао
1 1/2 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер /10г/
1ч.ч. капучино
4 средно големи круши
30г настърган шоколад
за крема:
250г маскарпоне
1/2 ч.ч. захар
200г. крем сирене
2 с.л. течна сладкарска сметана
за украса:
2 средно големи круши
филирани бадеми
сока на половин лимон
За блата пресяваме брашното с бакпулвера и какаото. В друга купа разбиваме маслото и захарта на крем. Прибавяме едно по едно яйцата. Добавяме сухите съставки на части, като редуваме с капучиното. Полученото кексово тесто оставяме настрани и се заемаме с крушите. Почистваме ги от семките и кората ги смиламе в кухненски робот или блендер. Ако нямате просто ги настържете на ситно ренде. Трябва да се получи пюре от круши. Смесете пюрето с настъргания шоколад и прибавете към кексовата смес. Объркайте добре със силиконова или дървена шпатула и разделете сместа на две. Печете два отделни блата. Моята форма е с диаметър 20см. получиха се два средно дебели блата. Покрийте формата предварително с хартия за печене, излейте сместа за блата и печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Блатовете оставете да се охладят.
За крема разбийте всички продукти до получаване на пухкав крем.
В подходящ поднос сложете единия блат. Върху него разпределете крема, който трябва да е висок колкото височината на блата и поставете втория блат. Намажете тортата отстрани и отгоре с крем и украсете с круши и филирани бадеми.
Крушите за украсата почистих от семките, нарязах на тънки ленти и напръсках със сока от лимона, за да не потъмняват. /въпреки това при мен потъмняха :(, следващият път ще ги накисна в някакъв ароматен алкохол/.
Да ви е сладко!