В къщи баница може да се похапва както за закуска, така и за вечеря. Обичаме я по всяко време и по всякакъв начин. Тази баница, която ще ви представя е вариация на любимата ми рецепта на мама. Само дето разбрах един нов трик за пухкава баница - обръща се топлата върху три чаши, та да може да и провисне средата и да стане пухкавелка :)
Продукти:
1 пакет фини точени кори
5 яйца
200 мл. газирана вода
2-3 с.л. олио
100 гр. кисело мляко
400 гр. краве сирене
100 гр. разтопено масло
Приготвяне:
Разбийте яйцата, заедно с киселото мляко и газираната вода, така че да се смесят добре.
Средата на тавата, в която ще печете баничката леко намажете с олио, а страните и малко то дъното намажете с малко яйце /после ще разберете защо/. Започвате да редите две- три кори, като аз леко ги издърпвам с пръсти за да се накъдрят. Поръсвате с малко от млечната смес и натрошавате сирене. После пак кори, млечна смес и сирене и така докато свършат корите. От заливката трябва да остане, защото накрая нарязван на парчета подредената баница и изливам останалата част от яйчно - млечната смес. Разтопявам и маслото и го разпределям върху баницата. Оставете поне за 30 мин за да е напоят корите. Изпечете баницата в предварително загрята фурна на 200 гр. до хубав златист цвят. Когато е готова си подгответе три чаши и обърнете тавата върху тях, целта е докато е още топла баницата да постои с "главата надолу" за да се отлепят корите и да стане пухкава. Ето защо намазахме страниците с яйце, защото ако бяхме подмазали само с олио, като обърнем тавата върху чашите и баницата ще се отлепи и няма да постигнем ефекта на пухкавост. Но все пак внимавайте, защото обръщането трябва да стане докато баницата и тавата са още горещи, да не се изгорите.
Да ви е сладко!
Ели, много ти е апетитна баницата :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за "трика" с яйцето!
Хубав уикенд!
Благодаря ти Дани, "трика" е страхотен и върши работа.
ИзтриванеХубава нова седмица!
Изкусителна!Гледайки продуктите, бих я хапнала и необърната.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Вили, благодаря ти!
ИзтриванеХубава седмица!
Ели, чудесна баница! Мека и пухкава!
ОтговорИзтриванеПриятен неделен ден!
Благодаря ти Тилия, бих добавила и много вкусна :)
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Чудесна баничка, Ели! Пухкава и много съблазнителна.
ОтговорИзтриванеПоздрави, приятна неделна вечер и една ползотворна нова седмица!
Благодаря ти, Вени! И на теб пожелавам една страхотна седмица!
ИзтриванеЕлена, здравейте.
ОтговорИзтриванеПравих баница по тази рецепта. Действително е разкошна - богата, вкусна и пухкава.
Както винаги, винаги променям нещо в рецептата, за да нагодя към личния вкус. Експериментирах и се получи прекрасна разновидност. Не слагам газирана вода, тъй като не винаги имам, но за сметка на това увеличих киселото мляко на цяла кофичка и го шупнах с 1 ч.л. сода бикарбонат. В скоро време ще публикувам в моя блог и лично ще споделя в Вас.
С приятелски поздрав!
Казвате, че я нарязвате преди печенето, а след него я обръщате? Няма ли някакво противоречие?
ОтговорИзтриванеАз разрязвам предварително корите за да могат добре да се напоят с яйчната смес. А ако искате може да не я обръщате,но дори и да решите на се протеснявайте, че ще се разпадне, нали затова намазвате тавата с яйце. Баницата ще остане залепнала към тавата, и така ще избегнете разпадане при обръщането.
Изтриване