Няма как рожден ден без торта! Когато порастваме, винаги се подслаждаме с парче вкусна торта. Аз също ще подсладя моето вкусно местенце и вас приятели с този сочен и ароматен сладкиш. Времето минава неусетно, и ето, че "Уверена в кухнята" порасна с още една година.
Продукти:
За блата:
7 яйца
1 и 3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. смлени орехови ядки
1 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
За сиропа:
1 ч.ч захар
2 ч.ч. вода
За крема:
500 гр. маскарпоне
1/2 ч.ч пудра захар
400 гр. заквасена сметана
200 гр. бял шоколад
Приготвяне:
Най - напред си пригответе сиропа защото е
необходимо захарта да се стопи добре. Карамелизирайте захарта и докато е
още гореща, залейте със студена вода. Докато приготвяте блатовете за сладкиша, захарта ще се стопи и сиропа е готов за сиропиране.
За
блатовете разбийте яйцата и захарта до побеляване, трябва да се получи
гъст крем. Добавете брашното, какаото и орехите постепенно, като бъркате с
шпатула. Изсипете във форма за торти, като предварително сте поставили хартия за печене. Изпечете сладкиша на 200 градуса, като проверявате с клечка. Внимавайте да препечете, защото блата е орехов. След като е готов изпечен, го разделете на две равни част. Аз винаги използвам конец. Трябва да се получат два блата.
В купа смесете маскарпонето и пудрата
захар, и разбийте на ниска степен с миксер. Добавете заквасената сметана
и разбъркайте за да се получи пухкав крем. На водна баня разтопете
белият шоколад и леко го охладете преди да го добавите към крема.
Внимателно прибавяте шоколада и разбърквате с шпатула.
За сглобяването на сладкиша използвайте ринг или подходяща форма, трябва да има борд отстрани, защото първоначално крема е по течен и изисква време за да стегна.
Първо
се поставя единият блат, сиропира се обилно с карамеления сироп, намазвате с половината количество от крема. Върху него поставяте другият блат, сиропирате
и мажете с останалия крем.Украсата е по желание, може да използвате смлени орехи, натрошен шоколад или каквото ви хрумне. Аз имах под ръка шоколадови парченца и ги използвах
Да ви е сладко!