25 март 2012 г.
Сладкиш "Негърче"
Това е сладкиша от моето детство. Майка ми го правеше много често и си умирахме за него. С леко горчив вкус и много пухкав - просто разкош. Та разлистих стария тефтер на майка ми и минавайки, покрай тази рецепта реших, че ще го приготвя и аз на моите деца. Не изисква много продукти и смело мога да кажа, че е лесен за изпълнение. Ето и как се приготвя:
Продукти:
2 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио
2с.л. какао
За глазурата:
3с.л. вода
6 с.л. захар
2 с.л. какао
1/2 пакет масло / от малките пакети - 125гр./
Приготвяне:
Разбивате яйцата със захарта до получаване на бял пухкав крем. Добавяте олиото и киселото мляко, като предварително сте угасили в него содата. Разбърквате добре и накрая прибавяте брашното и какаото, разбъркайте с шпатула, докато се поемат и стане гладка смес. Готовото тесто изсипете в тава, която предварително сте намазнили и набрашнили. Печете в предварително загрята фурна до готовност.
За глазурата сложете всички продукти в малка касерола и сложете на котлона да заври. Достатъчно е да се смесят всички продукти и да се стопи захарта. След като е готова глазурата докато е още топла, залейте изстиналия сладкиш.
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Оххххххххххх........чудесен!!!!! Страхотно сладко изкушение. Целувки!
ОтговорИзтриванеЦелувки и от мен! :))
ИзтриванеЕли,класиката си е класика:))
ОтговорИзтриванеПрекрасно ни го предлагаш това парченце:))
Миленка, благодаря ти!
ИзтриванеПоздрави!
Чудесен сладкиш, Ели! И аз го помня от детството ми. Всички много го обичаха.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и весела неделя!
Май на всички ни напомня за детството ни. Както казва Милена просто класика.
ИзтриванеПоздрави!
Честито Благовещение! Този сладкиш много ми напомня за детството, но аз лично никога не съм го правила! При теб изглежда изкусително!
ОтговорИзтриванеКате, не го отлагай много. Приготви го при първа възможност.
ИзтриванеЧестито Благовещение!
Ели,това е сладкиш и от моето детство...Хубав ти е станал...
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти Живе!
ИзтриванеПоздрави!
Елена ,това е любимото сладкишче в нашата къща.Твоят е станал прекрасен.
ОтговорИзтриванеЧестито Благовещение!
И моето детство е това!!!
ОтговорИзтриванеИ много го обичах, сега пак бих го обичала;)
Мерси, Димиева, че го припомни;)
Хубава седмица!
Ели, и на мен това ми е един от любимите сладкиши! Не съм го хапвала от години :) Благодаря, че ми припомни за него! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕли, рецептите от детството ме връщат назад във времето и ми носят наслада. Поздравявам те!
ОтговорИзтриванеЛюбим десерт, който бях позабравила.Благодаря ти, че ми го припомни!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
на мен ми напомня за 1 приятелка, която го правеше, когато вече не бяхме съвсем деца. днес ще е моят специалитет. просто сложи край на търсенето, щом го видях. благодаря, Ели!
ОтговорИзтриванеSga, дано да се хареса и оправдае очакванията ти. Не забравяй да се похвалиш и вкусен уикенд....
ИзтриванеПоздрави!
хайде, отивам след малко да го нося:)... 1-2 дни май няма да съм в интернет, после ще кажа обезателно! хубави празници и на теб!
ОтговорИзтриванеЗдравейте ! В самия сладкиш не се ли слага какао , защото има много приятен "шоколадов" цвят ? :)
ОтговорИзтриванеСъжалявам за пропуска, вече добавих в рецептата. Какаото е 2 - 3 с.л., но в къщи не обичат много какао и слагам по две равни лъжици. :)
ИзтриванеЗдравей, Елена. Искам и аз да благодаря за чудесната рецепта. Вече два пъти правя този така познат сладкиш, следвайки посоченото от теб. Определено ни харесва! Желая ти слънчев и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеЕто го и моето "Негърче": http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2012/11/blog-post_16.html
Ели, благодаря ти за хубавата рецепта :) Страхотен сладкиш стана!!!
ОтговорИзтриванеМного вкусен сладкиш се получи. Отгоре наредихме и малко пресни малини - хем изглежда още по-добре, хем е много приятен контраста между вкуса на леко киселия плод и сладкиша.
ОтговорИзтриванеСладкишът става чудесен! Правя го за втори път и много се харесва! :) Благодаря за рецептата! Но аз вместо с олио го правя с масло и за глазурата разтопявам черен шоколад + вода или ядково мляко. Гарнирам го в чинийка с резенчета ягода. Много е вкусен! :) Хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеСамо по този начин правя "Негърче". Страхотен десерт и изключително сполучлива рецепта 😊 Благодаря за споделянето 😊 Дори тъкмо сега пак го захващам :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен,отдавна ми се ядеше, в зимите се присещам и го правя, ноооо глазурата не ми стигна ; ) Съвет за по голяма доза глазура, моля ; ))) ???!!! Мерс !
ОтговорИзтриванеЗдравейте, аз скоро го правих и пробвах с двойна доза за глазурата, но много ми се разля отстрани. Не че пак не се изяде.... :)
ИзтриванеЗдравейте, а какаото кога се добавя? С брашното или? :)
ОтговорИзтриванеДа накрая с брашното, извинявам се пропуснала съм го.
Изтриване