Продукти:
100 г брашно
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. канела
150 г овесени ядки
120 г захар
60 г крема сирене
60 г масло
2 средни ябълки / настъргани/
1 яйце
2 пакетчета ванилия
100 г бял шоколад на ситни парчета
за глазурата:
60 г бял шоколад
60 г крема сирене
1 пакетче ванилия
Приготвяне:
В купа смесете брашното, овесените ядки, канелата, содата. В друга купа разбийте мекото масло и крема сиренето, докато се получи крем, прибавете захарта. Прибавете яйцето и ванилията и смесете, така че да се обединят всички съставки. Готовата смес изсипете при сухите съставки и бъркайте с шпатула. Накрая прибавете настърганите ябълки и шоколадовите парченца. Ще се получи много гъста смес, затова ще трябва да бъркате с шпатулата за да се поеме цялото брашно от влажноста на ябълките. Пригответе подходяща форма, като покриете с хартия за печене и изсипете кексовата смес. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин. Не препичайте сладкиша, защото е хубаво да е леко влажен. Когато е готов, го извадете от фурната и оставете да изтине. През това време пригответе заливката, като разтопите белия шоколад на водна баня, добавете крема сиренето и ванилията. Разбийте сместа с миксер и разпределете върху сладкиша.
Да ви е сладко!