21 януари 2011 г.

Раирани кифлички

Това са едни много лесни и много вкусни кифлички които са любими на дъщеричката ми. Тя участва винаги в правенето и разбира се в консумацията.


Продукти:
200мл. прясно мляко
1 и 1/4 суха мая /или около 20 г.прясна мая/
1ч.л. сол
2 с.л. захар
20 гр. разстопено масло
300 - 350 гр. брашно

За плънката - може да бъде по ваш избор сирене, кашкавал, колбас или конфитюр, шоколад, локум. Аз съм побвала с кашкавал, сладко от ягоди и сирене и с всичко се получават добре.

За намазване отгоре:
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
1 ч. л. олио

Приготвяне:
Разтворете маята в 100 мл. топло мляко и прибавете 1с.л. захар и 1с.л. брашно. Разбийте добре да няма бучки и оставете да бухне на топло място.Смесете брашното, солта, 1 с.л. захар. Изсипете в съда в който ще месите и направете кладенче за да можете да прибавите маята. Към шупналата мая добавете останалото мляко и разстопеното масло и омесете тесто.
Месете около 15 мин. или до получаване на глатко и нелепнещо тесто. Оставете тестото в леко намаслена купа за 40 мин. да втаса. Не забравяйте да го покриете с найлоново фолио за да не хване коричка отгоре. Бухналото тесто се разделя на 16 равни топки като всяка една се разточва на овал. В единия край на овала поставете от плънката която сте избрали, а в другия край направете три разреза с нож. Внимавайте не разрязвайте до края на кората! Навивате кифличката така че разрезите да останат нагоре. Подредете в тава намазана с масло или застлана с пекарска хартия/ аз винаги пека върху хартия/.

Оставете за 10 - 15 мин. да втасат. Преди да ги сложите във фурната намажете с рабитото яйце, мляко и олио. Печете за около 15мин. в предварително загрята фурна на 220 градуса.

източник

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...