22 февруари 2014 г.

Солен кекс със сусам


Децата много обичат в събота след дългата седмица да се търкалят до късно в леглата. За мен пък не е време за почивка ;), аз използвам момента, да ги поглезя с нещо вкусничко за закуска. Тази сутрин им забърках, този вкусен и много лесен кекс. Ето как го приготвих:


Продукти:
5 яйца
200 г кисело мляко
1 ч.л. сода
50 г разтопено масло
250 г брашно
50 г сусам
100 г сирене
150 г кашкавал
шарена сол

Приготвяне:
Разбийте яйцата и добавете към тях киселото мляко с разтворена в него сода. Разбийте всичко с миксер и прибавете разтопеното масло и брашното. В сух тиган запечете сусама, така че да порозовее.  Добавете го  към тестото заедно с натрошеното сирене, настъргания кашкавал и малко шарена сол за вкус. Изсипете сместа в подмазана и набрашнена форма за кекс и печете в предварително загряла фурна на 180 градуса. След като кекса е изпечен, оставете леко да се охлади и внимателно извадете от формата. Сервирайте с чаша студен айран.
Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Много обичам солени кексове, и твоят е чудесен, Ели! :)
    Поздрави и хубав ден. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Супер е кекса, пробвала съм няколко солени варианта и ми допадат. Този тук също изглежда страхотно и ще се възползвам от рецептата някоя съботна утрин:). Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда апетитно- неконтролируемо :) и с чаша айрянче ... идилията е пълна :)
    Неделен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  4. Предпочитам го пред сладък кекс! А твоят изглежда така примамливо с това подало се сиренце ! С удоволствие бих си взела парченце!
    Успешна седмица, Ели!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви момичета!
    Прегръщам ви и ви пожелавам хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. И ние в събота бяхме на солен кекс,Ели,но и от твоя бих си взела парченце,много е пухкав и със сигурност много вкусен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...