17 ноември 2014 г.
Пърленки с грис
Продукти:
300 мл. топла вода
100 гр. грис
1 ч.л. сол
1/2 кубче прясна мая
около 500 гр. брашно
Приготвяне:
Маята разтворете в малко от топлата вода. В подходящ съд, в който ще месите смесете брашното, солта и гриса, и направете кладенче по средата. Изсипете водата и маята и омесете меко и еластично тесто. Оставете тестото на топло и покрийте с кърпа за да удвои обема си. Разделете втасалото тесто на равни по големина топки, при излезнаха 7 бр. Разточете на кръгли питки с дебелина 0,5 см. Загрейте и подмажете скарата и изпечете от двете страни до готовност.
Могат и да се изпекат на тиган, с малко мазнина, но имайте предвид, че стават малко мазни.
Можете да замесите тестото и машина за хляб, като добавите продуктите с следната последователност: водата с разтворената мая, гриса, солта и накрая брашното. Използвайте програма за тесто, за да може да втаса в машината. Изваждате и разточвате.
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Имах някъде записана рецепта за хляб с грис, така и не го направих.Ели, провокираш с тези апетитни пърленки! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Страхотни са,Ели,тестото с грис винаги е страшно меко и ефирно,много го харесвам.Прегръдки!
ОтговорИзтриване