Тази рецепта знам от моята баба. Тя ги правеше в по - голямо количество и имаше да раздава по много. На всекиго се падаше по една тава :). Аз намалих продуктите на половина и ще ви представя рецептата така:
Продукти:
4 яйца
1/2 ч.ч. разтопена мас
1ч.ч.захар
1ч.ч. прясно мляко
щипка сол
2 ванилии
квас:
20 гр.прясна мая
1/2 ч.ч. прясно мляко
щипка сол
1 ч.л. захар
брашно колкото за меко и нелепнещо тесто/ около 800 -900 гр/
жълтък за намазване
захар за поръсване
плънката е по желание - сладко, конфитюр, шоколад
Приготвяне:
Най- напред пригответе кваса. Затоплете леко млякото и оставете вътре маята за да се разтвори напълно, и добавете солта и захарта.
След това разбийте с миксер яйцата,захарта и разтопената мас. Разбивате много добре и прибавете кваса,прясното мляко, солта и ванилиите. В подходящ съд изсипете брашни и направете кладенче по средата, поставете млечната смес и започнете да месите. Трябва да се получи много меко и нелепнещо тесто. Оставете на топло тестото покрито с кърпа, за да удвои обема си. Премесете отново и оставете отново да втаса. От готовото тесто се оформят кифличките, като пълнежа е абсолютно по - желание. Сложете любимия си конфитюр или пък течен шоколад. Подредете готовите кифли в тава покрита с хартия за печене. Намажете с жълтък, поръсете със захар и оставете за около 30 мин.преди да ги опечете. Печете в предварително загряла фурна, до златисто.
Да ви е сладко!
Щом са по бабина рецепта, нямат грешка , а и видът им подсказва за чуден вкус!
ОтговорИзтриванеЕли, и моята баба прави такива кифлички. Разкошни са.
ОтговорИзтриванеПриятелски поздрав от кулата!
Много вкусно изглеждат, няма как да не са вкусни щом са по бабината рецепта. Вече си запазих рецепатата, благодаря!
ОтговорИзтриванеЕх, тия баби! Всичко приготвено от тях е вкусно! Затова се и запазват рецептите им!
ОтговорИзтриванеЧудни са кифличките, Ели!