Продукти:
150 мл. прясно мляко
1 яйце
30 гр масло
1 с.л. захар
1 с.л. сол
250 гр бяло брашно
1/2 ч.ч.царевично брашно
20 гр прясна мая
малко прясно мляко за намазване
сусам за поръсване
Приготвяне:
Затоплете млякото и добавете към него маята и захарта. Разбъркайте за да се стопят. Добавете мазнината, солта и яйцето. Аз разбих за кратко с пасатора и започнах да добавям по малко от брашното. Бялото и царевичното брашно смесих предварително. С цялото количество брашно се омесва меко и еластично тесто. Оформете тестото на топка и покрийте съда с кърпа, за да удвои обема си. Втасалото тесто разделете на равни части и направете равни по големина топки. Върху добре набрашнена повърхност разточете топките в овална форма. Направете разрези подобни на ветрило, така че да не разрязвате до края на тестото.
След това навивате на руло, но в диагонална посока. Трябва да се получат малки франзели с диагонални разрези.
Подредете ги в тава застлана с пекарска хартия и оставете за около 30 мин за да втасат. Готовите хлебчета намажете с прясно мляко и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 200 гр до златист цвят. След като се изпекат ги извадете от фурната и покрийте с кърта докато се охладят.
Да ви е сладко!
Absolutely yummy and beautifull!
ОтговорИзтриванеТhank you!
ИзтриванеПрекрасно предложение, толкова мекички и вкусни изглеждат.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Гери, благодаря ти! Получиха се много мекички, а за вкуса да не говорим.
ИзтриванеПоздрави!
Красота!
ОтговорИзтриванеПРОСТИ И ПРОСТЕНО ДА ТИ Е !
Здравче, благодаря ти!
ИзтриванеПрости и простено да те е !
Браво! Разкошно оформление и много апетитен резултат :)
ОтговорИзтриванеИнче, благодаря ти, радвам се че са ти харесали.
ИзтриванеПоздрави!
Направо запрятам ръкави и ги започвам,чудесни са!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мира, хич не му мисли, просто ги започвай :)
ИзтриванеПоздрави!
Много красиви и несъмнено вкусни хлебчета,Ели!
ОтговорИзтриванеХубава празнична неделя!
Роси, много се радвам че ти харесват. Благодаря ти!
ИзтриванеПоздрави!
Ели, така хубаво си ги навила тези франзелки :) Спомням си как веднъж се мъчих с това навиване, но нещо не ми беше наред с тестото и хич не ми се получи :) Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеГаби, явно нещо с тестото не е станало, защото няма никаква философия в увиването. Нищо другия път ще станат.
ИзтриванеПоздрави!
Много са красиви,Ели,
ОтговорИзтриванеизгледат нежно пухкави и неустоимо апетитни!
Поздрави и хубава нова седмица, Диана
Благодаря ти Диани, хубава седмица и от мен!
ИзтриванеHome made bread is the best...
ОтговорИзтриванеThank you!
ИзтриванеНе мога да не се включа просто - Ели, РАЗКОШНИ СА!
ОтговорИзтриванеКрасиви и пухкави, при първа възможност ще ги направя!
Оформлението е много красиво, майсторска работа!
Сърдечен поздрав!
Ели, великолепни франзели. Представям си колко са хрупкави с толкова много разрези. Не бях виждала такова оформяне досега.
ОтговорИзтриванеБраво!
Невероятни са, а и много интересно оформление!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Изглеждат разкошно, а и не се съмнявам във вкуса им. Ще трябва да се пробват ;). Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного хубаво изглеждат, Ели! И рецептата и начинът на оформяне ми харесаха. Ще потренирам върху тази техника :) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеЕлиии,ама много финни и нежни франзилки си направила-браво!
ОтговорИзтриванеЕли, станали са чудесни!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много готино оформяне, ще се пробва непременно!
ОтговорИзтриванеЧестита пролет!
ОтговорИзтриванеПрекрасни франзелки:)