Рецептата на тези гюзлеми знам още от баба ми, и много обичах, когато отида на гости при нея да ме глези с разни такива неща. Катми, гюзлеми, които тя правеше двойно токани. Печеше ги на огъня върху сач, просто нямаше така вкусотия. Аз на огън, няма как да ги изпека, но пък чудни стават и в тигана. И понеже е неделя сутрин поглезих моите малчугани с тези гюзлеми. Ето и рецептата:
Продукти:
500 г брашно
1 с.л. сол
1 с.л. олио за тестото
1 с.л. оцет
100 мл. вода
олио за пържене
200 г краве сирене
Приготвяне:
Пресейте брашното и го поставете в подходящ съд, в който ще месите. Направете кладенче и поставете вътре солта, олиото, оцета и водата.Разбъркайте е започнете да омесвате тестото. Трябва да се получи меко тесто. Разделете готовото тесто на равни топки. Върху набрашнен плот разточете на тънка кора. Поръсете кората с натрошено сирене и завийте краищата към средата, така че да се получи квадрат. Подредете готовите гюзлеми върху кърпа, след като сте готови с разточването. Започнете да пържите и от двете страни, като слагате съвсем малко мазнина във тигана. Аз използвам тефлонов тиган и слага по 1 с.л. мазнина, когато ги пържа.
Да ви е сладко!
Чудна закуска си направила, със сигурност е много вкусна.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Интересна рецепта,като мекици, но навярно вкусна, защото е от баба.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хбава неделя!
Генка, благодаря ти!
ИзтриванеЕли ,много мили спомени предизвика с твоите гюзлеми!
ОтговорИзтриванеИзглеждат чудесно,а като знам и колко са вкусни...само ми остава да преглътна! :)
Поздрави!
Мира, благодаря ти, недей да преглъщаш,ами запрятай ръкави!
ИзтриванеПоздрави!
Интересна рецепта! Ще пробвам!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Тилия, задължително да се похвалиш!
ИзтриванеПоздрави!
Чудесни са, много вкусни! Да знаеш, че пускам линк насам от моя публикация:), защото варианта ти е различен. Благодаря за споделянето! Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти, много мило от твоя страна!
ИзтриванеПоздрави!
Ох, ако имаше кой да ме поглези и мен с такива гюзлеми...
ОтговорИзтриванеЗавладяващо апетитни изглеждат! Поздрави и успешен месец април!
Елти, ако беше наблизо, щях да те поглезя, с огромно удоволствие!
ИзтриванеПоздрави!
Ели, изглеждат толкова хрупкави тези гюзлеми. Охааа... А как обичам такива хрупкави солени закуски. Задължително ще изпробвам рецептата.
ОтговорИзтриванеДо скоро!
Задължително да споделиш дали са ти харесали!
ИзтриванеПоздрави на кулата!
Върна ме в детството, когато и моята баба ни ги правеше. С тази разлика, че тя зимно време ги печеше направо на печката на дърва и въглища и после ги мажеше с масло. И аз ги правя по същият начин. Стават страхотни. Скоро не съм ги правила и това е хубава идея (не само за закуска) :)
ОтговорИзтриване