24 октомври 2017 г.

Баница с турски кори



Продукти:
5 бр.турски кори печени на сач
4 яйца
200 г кисело мляко
200 г заквасена сметана
1 ч.л. сода бикарбонат
125 г разтопено масло  
400 - 500 г сирене
Приготвяне:
Разбийте в подходящ съд яйцата. Содата угасете в киселото мляко и прибавете заедно със заквасената сметана към яйцата. Разбъркайте хубаво докато се смесят до еднородна смес и прибавете разтопеното масло. Натрошете сиренето, за да е готово да го поръсете върху всяка кора. Аз използвах тава с диаметър 28 см. Намажете дъното на тавата и стените леко с яйчната смес. Започнете с приготвянето на корите. Всяка кора намажете с млечната смес и поръсете със натрошеното сирене. Навийте я на руло, но не стягайте, защото баницата ще се надуе. Подреждайте готовите кори в намазаната тава, като започнете от средата и навивате на спирала. Оставяйте място между навитите кори, защото баницата се надува и ще изпълни тавата. Готовата баница намажете с останалата течна смес. Оставете да престои така 15 мин, за да може корите да се напоят. Изпечете баницата в предварително загряла фурна на 200 градуса до готовност. Готовата баница извадете и обърнете на 4 купички. Предварително ги подредете купичките на плота, така че да са на квадрат. Когато обръщате баницата върху тях, трябва да се опрат само на ръба на тавата, а не на баницата, защото ще я смачкате. Така баницата ще трябва да остане поне 10 - 15 мин. То този начин, баницата ще остане много бухнала и пухкава.

*** Може да добавите и шунка в плънката, ако сте по месните ястия. Аз и така съм я правила, но предпочитам само със сирене....просто класика!
Да ви е сладко!
 






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...