27 март 2015 г.

Сладкиш Чудо



Този невероятен сладкиш е от блога на Маги. Освен, че е много ефектен е и много лесен за приготвяне. Със сигурност ще впечатлите всички в къщи. Аз го приготвях вече няколко пъти, и се очертава като любимия десерт в къщи. Не съм променяла нищо по рецептата, но все пак ще напиша продуктите:
Продукти:
2 яйца
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч прясно мляко
2 ч.ч брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

    за глазурата:
1 к.ч. топло прясно мляко
1/2 едро смлени орехи
200 г шоколад

Приготвяне: 
Разбийте много добре яйцата заедно със захарта. Добавете олиото и прясното мляко. Предварително пресейте брашното заедно с бакпулвера и добавяте по малко към яйчната смес, като бъркате с миксера на бавна скорост. Накрая добавете ванилията. В тава застлана с хартия за печене изсипете кексовата смес и изпечете в предварително загряла фурна на 180 г. Когато е готов оставете да изстине и отрежете горната част на блата. Преценете дебелината, аз разрязах на две равни част, така че да се получат два блата.  Горния блат нарежете на малки кубчета.
Глазурата пригответе като на водна баня разтопите шоколада и сложете 1 с.л олио. Кубчетата  от блата залейте с топлото мляко и прибавете орехите с половиния шоколад. Разбъркайте внимателни и разпределете сместа върху целия блат. С останалия шоколад залейте сладкиша отгоре.
Интересен, ефектен и много вкусен сладкиш. Благодаря на Маги за споделената рецепта.
Да ви е сладко!






20 март 2015 г.

Сочна портокалова пита


Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 бакпулвер
2 портокала
1/2 пакет кори за баница

1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
сока от двата портокала

Приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта, до пухкав крем и прибавете олиото и бакпулвера. Кората на двата портокала обелете много тънко, без бялата част. Нарежете всички корички на много ситно и ги добавете към яйчната смес. Корите за баница ги накъсайте на малки парчета и смесете с кексовата смес. Разбъркайте така, че всички кори да са напоени много добре. Подходяща тава за печене покрийте с хартия за печене и изсипете готовата смес. Изпечете сладкиша в предварително загряла фурна на 180 градуса до златисто.


За сиропа сварете водата заедно със захарта, оставете го по рядък. Махнете от котлона и добавете сока на двата портокала. Общо сиропа трябва да ви излезе 3 и 1/2ч.ч.
След като се е изпекъл сладкиша, го извадете от тавата и отстранете хартията за печене. Поставете в подходяща форма и залейте с изстиналия сироп. Необходимо е поне два часа за да се напои сладкиша и сте готови да го нападате.
Да ви е сладко!


14 март 2015 г.

Млечен хляб


Продукти:
300 мл прясно мляко
3 с.л. течно масло
1 ч.л. сол
1 ч.л. самардала
1 с.л. захар
500 г брашно
7 г суха мая

Приготвяне:
Затоплете леко млякото, но да не е горещо и поставете в контейнера на машината за хляб. След това добавете маслото, солта, захарта и самардалата. Накрая се слага брашното и отгоре разпределете маята. Изберете програма за основен бял хляб, която да е поне 3 часа. Теглото на хляба е 750 г, а степента на печене да е средна.
Хляба може да приготвите и като омесите тестото на ръка. Ще трябва да активирате маята в малко мляко и брашно. Оставете за 15 мин на топло за да шупне. Към получения квас добавете останалите продукти и омесете меко и нелепнещо тесто. Оформете хляба и оставете за 40 - 50 мин. на топло за да втаса. Изпечете в предварително загряла фурна на 180 градуса до готовност.
Да ви е сладко!
Източник

7 март 2015 г.

Свински пържоли в сос от синьо сирене

 Продукти:
600 - 700 г свински месо за пържоли
100 г босилеково песто "Дженовезe" /от Lidl/
50 г масло
5 стръка пресен лук
100 г синьо сирене
100 м прясно мляко
6 с л брашно
сол на вкус
олио за запържване

Приготвяне:
Нарежете месото на пържоли и леко с кухненски чук го изтънете. Намажете го обилно с пестото и в силно загрято олио го изпържете от двете страни. Подредете пържолите в тава, леко намазана с мазнина.

Пригответе соса, като в малка тенджера нарежете лука и леко запържете заедно с маслото. В отделна купа разбъркайте млякото брашното, щипка сол и синьото сирене, добавете и 100 мл. студена вода. С готовия сос полейте пържолите и покрийте с фолио. Изпечете в силно загрята фурна на 250 градуса за около 50 мин. Малко преди да извадите от фурната / поне 10 мин./ махнете фолиото и запечете само отгоре. Получават се много крехки и ароматни пържоли.
Да ви е сладко!

6 март 2015 г.

Банички с кори на сач


Продукти:
4 бр. големи кръгли кори изпечени на сач
200 г краве сирене
200 г кашкавал
70 г разтопено масло
олио за пържене

Приготвяне:
Всяка кора разделете на две равни части, така ще се получат две банички. В средата на всяка настържете по малко сирене и кашкавал. Сложете по 1 - 2 с.л. от маслото. Загънете така, че да не избяга плънката. След като направите всички банички, ги изпържете в малко мазнина на тефлонов тиган. Изпържете ги от двете страни. Сервирайте още докато са топли.
Да ви е сладко!

1 март 2015 г.

Честита Баба Марта!

Баба Марта днес разнася пълна кошница с цветя и на всеки на ръката връзва някаква мечта!
С пожелания за здраве, радост и много сбъднати мечти!


20 февруари 2015 г.

Палачинки с мая

Продукти:
 4 яйца
1/2 л топло прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 с. л. сол
щипка захар
около 1 -2 ч.ч. брашно или колкото поеме
Приготвяне: 
Разбийте яйцата, топлото мляко, в което сме разтворили маята, солта, захарта и брашното. Прибавяйте брашно постепенно и бъркайте за да не става на бучки. Трябва да се получи гъста каша,малко по-рядка от кексовата смес. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете за 2 часа на топло да шупне. Докато втасва може да разбърквате от време на време. Изпечете палачинките на тефлонов тиган, който леко намажете с олио или мас. След като се изпекат се намазват с мало и се  подреждат една върху друга.
Сервирайте с любимото си сладко, конфитюр или с течен шоколад.
Да ви е сладко!

12 февруари 2015 г.

Свински уши на тиган


Продукти:
3 бр. св. уши
3-4 с. л. соев сос
черен пипер
бел риган
1/2 стрък праз

Приготвяне:
В тенджера пълна с вода сварете ушите. Варете 30 - 40 мин. След като са готови, извадете и охладете леко. Докато са още топли почистете ги добре и нарежете на малки парчета. В тифлонов тиган поставете заедно със соевия сос и 2-3 с.л. вода., ушите и задушете на слаб огън. Когато всичко изври са готови.Преди да свалите от котлона поръсете с черния пипер и ригана. Като сервирате сложете отгоре ситно нарязания праз.
Да ви е сладко!

7 февруари 2015 г.

"Уверена в кухнята" на четири годинки - Орехов сладкиш с маскарпоне

Няма как рожден ден без торта! Когато порастваме, винаги се подслаждаме с парче вкусна торта. Аз също ще подсладя моето вкусно местенце и вас приятели с този сочен и ароматен сладкиш. Времето минава неусетно, и ето, че "Уверена в кухнята" порасна с още една година.

Продукти:
  За блата:
7 яйца
1 и 3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. смлени орехови ядки
1 ч.ч. брашно
2 с.л. какао

  За сиропа:
1 ч.ч захар
2 ч.ч. вода

  За крема:
500 гр. маскарпоне
1/2 ч.ч пудра захар
400 гр. заквасена сметана
200 гр. бял шоколад

Приготвяне:
Най - напред си пригответе сиропа защото е необходимо захарта да се стопи добре. Карамелизирайте захарта и докато е още гореща, залейте със студена вода. Докато приготвяте блатовете за сладкиша, захарта ще се стопи и сиропа е готов за сиропиране.
За блатовете разбийте яйцата и захарта до побеляване, трябва да се получи гъст крем. Добавете брашното, какаото и орехите постепенно, като бъркате с шпатула. Изсипете във форма за торти, като предварително сте поставили хартия за печене. Изпечете сладкиша на 200 градуса, като проверявате с клечка. Внимавайте да препечете, защото блата е орехов. След като е готов изпечен, го разделете на две равни част. Аз винаги използвам конец. Трябва да се получат два блата.

В купа смесете маскарпонето и пудрата захар, и разбийте на ниска степен с миксер. Добавете заквасената сметана и разбъркайте за да се получи пухкав крем. На водна баня разтопете белият шоколад и леко го охладете преди да го добавите към крема. Внимателно прибавяте шоколада и разбърквате с шпатула.
За сглобяването на сладкиша използвайте ринг или подходяща форма, трябва да има борд отстрани, защото първоначално крема е по течен и изисква време за да стегна.
Първо се поставя единият блат, сиропира се обилно с карамеления сироп, намазвате с половината количество от крема. Върху него поставяте другият блат, сиропирате и мажете с останалия крем.Украсата е по желание, може да използвате смлени орехи, натрошен шоколад или каквото ви хрумне. Аз имах под ръка шоколадови парченца и ги използвах
Да ви е сладко!






1 февруари 2015 г.

Салата от моркови и стафиди

Продукти:
3 големи моркова
1 к.ч. едро смлени орехи
1 к.ч. бели стафиди
сол
зехтин
сос от нар
Приготвяне:
Най - напред започнете с приготвянето на стафидите. Оставете ги в малко вода, за да омекнат, трябват им поне 20 мин. Почистете и обелете морковите. Настържете ги на по - едро ренде. Поставете ги в подходяща купа, поръсете отгоре с орехите и стафидите. Подправете със солта, зехтина и соса от нар. Готово - бързо, лесно и вкусно!
Децата не обичат соса от нар и заменям с оцет. 

Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...