Продукти:
За блата:
7 яйца
1 и 3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. смлени орехови ядки
1 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
За сиропа:
1 ч.ч захар
2 ч.ч. вода
За крема:
500 гр. маскарпоне
1/2 ч.ч пудра захар
400 гр. заквасена сметана
200 гр. бял шоколад
Приготвяне:
Най - напред си пригответе сиропа защото е необходимо захарта да се стопи добре. Карамелизирайте захарта и докато е още гореща, залейте със студена вода. Докато приготвяте блатовете за сладкиша, захарта ще се стопи и сиропа е готов за сиропиране.
За блатовете разбийте яйцата и захарта до побеляване, трябва да се получи гъст крем. Добавете брашното, какаото и орехите постепенно, като бъркате с шпатула. Изсипете във форма за торти, като предварително сте поставили хартия за печене. Изпечете сладкиша на 200 градуса, като проверявате с клечка. Внимавайте да препечете, защото блата е орехов. След като е готов изпечен, го разделете на две равни част. Аз винаги използвам конец. Трябва да се получат два блата.
В купа смесете маскарпонето и пудрата захар, и разбийте на ниска степен с миксер. Добавете заквасената сметана и разбъркайте за да се получи пухкав крем. На водна баня разтопете белият шоколад и леко го охладете преди да го добавите към крема. Внимателно прибавяте шоколада и разбърквате с шпатула.
За сглобяването на сладкиша използвайте ринг или подходяща форма, трябва да има борд отстрани, защото първоначално крема е по течен и изисква време за да стегна.
Първо се поставя единият блат, сиропира се обилно с карамеления сироп, намазвате с половината количество от крема. Върху него поставяте другият блат, сиропирате и мажете с останалия крем.Украсата е по желание, може да използвате смлени орехи, натрошен шоколад или каквото ви хрумне. Аз имах под ръка шоколадови парченца и ги използвах
Да ви е сладко!
Честита четвърта блог годинка,Ели.Черпя се с парченце тортичка и ти пожелавам със здраве и ентусиазъм да си списваш блога още много,много годинки.Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕли,честит празник на теб и блога ти!Все толкова вкусни неща да ни показваш!Това сладко изкушение ми изглежа много вкусно....
ОтговорИзтриванеСледващата да е още по-сладка откъм вкусове и емоции, Ели!
ОтговорИзтриванеА десертът ти е просто неустоим... Черпя се задължително и ти желая здраве и вдъхновение и занапред! Честити четири годинки! :) Още мнооого по толкова!
Честита блогогодинка! Още много вкусни, рецепти и публикации!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта!
Хепи бъртдей, блогче! Все така да ни е вкусно и уютно тук, Димиева!
ОтговорИзтриванеЧестита четвърта блогогодинка! Много вкусни и неповторими рецепти да публикуваш, както досега.
ОтговорИзтриванеМного красива торта!
Честит празник на това прекрасно местенце! Пожелавам ти нестихващи творчески вдъхновения и красиви емоции! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПрекрасен десерт, Ели, поздравления за него
ОтговорИзтриванеи блог годишнината на твоето прекрасно кулинарно място -
с пожелания за творческо вдъхновение за още много, много х4...
Благодаря на всички за вниманието и милите думи. Обичам ви и много силно ви прегръщам!
ОтговорИзтриванеМакар и със закъснение - честита блогогодишнина, Ели!
ОтговорИзтриванеВ местенцето ти е уютно, интересно и вкусно! Пожелавам ти творческото ти вдъхновение да не стихва и занапред!
Прегръдка!
Честита годинка на блога и от мен!!!
ОтговорИзтриванеОще много да се наредят ,много годинки,много изкушения,много приятели!
поздрави
Тили, Мириамс, благодаря ви момичета. Мили думи от добри хора как да не се зарадва човек.....
ОтговорИзтриванеПоздрави и много целувки!