28 януари 2018 г.

Пухкав кекс

 
Продукти:
5 яйца
2 ч.ч. захар 
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 ванилии
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер
1 с.л. изсушени портокалови корички / може и портокалова есенция/
1 с. л. какао
пудра захар за поръсване
 
 Приготвяне:
В купа сложете яйцата и разбийте за около минута. Добавете захарта и ванилиите и разбъркайте с миксер на висока скорост за около 5 минути или до получаване на пухкав бял крем. След това сложете олиото и киселото мляко, като след всяко бъркате. Брашното смесете с бакпулвера и го пресейте, след което го прибавете към кексовото тесто, но не използвайте миксер. Бъркайте с шпатула до пълното разтваряне на брашното, трябва да няма бучки. Накрая сложете портокаловия аромат. Отделете 1 к.ч. чаша от сместа и я оцветете с какаото. Подгответе си форма за печене, като намажете стените и дъното с олио и брашно. Изсипете половината от сместа във формата, после направете шарки с какаовата част и отгоре разпределете останалото тесто.
Печенето е най - важно, за да получите добре изпечен пухкав кекс. Загрейте фурната на 250 г, и когато е готова сложете кекса, но намалете на 180 г веднага щом затворите вратичката. Изпечете го точно за 1 час, желателно е да не отваряте фурната. Всяка фурна пече по различен начин и от това ще зависи времето. Аз пека на най - долната позиция, но не слагам тавата на дъното на фурната.
След като е готов, извадете кекса и оставете за около 5 мин. докато се охлади. Извадете от формата върху решетка и поръсете обилно с пудра захар.
Да ви е сладко!
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...