4 юни 2012 г.

Месеница


Рецептата за тази месеница открих в любимия си форум на "Гответе с мен", тя е на Сладка Хапка. Това беше една от първите рецепти, която изпробвах от форума. Много е сполучлива и тестото изобщо не е капризно. За пръв път обаче го приготвям в машината за хляб и отново резултата е отличен. Ето как се приготвя:

Продукти:
1ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сол
1ч.л. захар
1с.л. оцет
2с.л. олио
2 яйца
4 ч.ч брашно
1 пак. суха мая
  
   И още:
400 гр. сирене
олио за намазване
1 яйце
30 мл. прясно мляко

Приготвяне:
Тестото може да се замеси и на ръка!

Поставете продуктите в реда, в който съм ги изброила в машината за хляб, и изберете програмата за тесто. Втасалото тесто извадете върху плота и го разделете на три части. Всяка топка разточете на не много тънка гора. Намажете обилно кората с олио и поръсете със сирене. Завивате на руло и разрежете на пръстени с големина около 2 - 3 см. Подредете ги в таза добре намазана с мазнина. С останалата част от тестото постъпете по същия начин. След като сте готови оставете тестото отново да втаса, за около 30 - 40 мин. В купа разбийте едно яйце с млякото и залейте месеницата.

 Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до златист цвят. След като е готова извадете и поръсете леко с вода и покрийте с кърпа. Оставете месеницата поне 10 - 15 мин. за да се охлади.
Да ви е сладко!

22 коментара:

  1. ЕЛИ,обичам я тази рецепта наистина е страхотна.
    Твоята месеница се е получила страхотна.
    Много хубаво си я оформила браво!
    Прегръдки за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, благодаря ти! Рецептата наистина е сполучлива.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Страхотна месеница,истинско вълшебство!
    Невероятно пухкава с апетитен загар,поздравления!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна месеница, Ели! Много е пухкава и въздушна!

    Поздрави и приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени,да получи се наистина много пухкава и се омете за в час.....
      Поздрави от мен!

      Изтриване
  4. Супер! Иска ми се да си откъсна една розичка :))). Целувки!

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам тестени истории. Месеницата е чудесна:) Направо ми идва да си грабна парченце:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кокона, и аз много обичам тестените неща, но все гледам по рядко да ги правя, че все ми се лепят....
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Това и за мен е един прекрасен сайт,а Сладка хапка има прлекрасни рецепти....Сигурна съм че и твоята месеница е станала толкова вкусна.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, сайта е чудесен, но за съжаление напоследък все по рядко мога да надничам там, но какво да се прави....
      Поздрави!

      Изтриване
  7. И на мен това ми беше една от първите рецепти,когато се научих да меся,чудесна е и при теб,със страхотен обем и тен,браво,Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, когато получа похвала от майстор като теб, не знаеш колко щастлива се чувствам!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Великолепно изглежда! Ще се пробва!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Ели, толкова е пухкава тази месеница, че ми се иска сега да има пред мен, не парченце, а цяла "тепсия". Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, как да стане поне парченце да ти пратя :)))
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Сигурно съм закъсняла да си взема парченце от тази вкусотия :) Толкова е апетитно златиста, че тази вечер ще я мисля много :) Страхотна е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Димиева, поздравления!
    Направила са я страхотна!!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Коконче,остана ли малко...поне да помириша?Прекрасна месеница!Браво!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудна месеница,много ми хареса!
    С този златист загар е направо неустоима...!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...