13 март 2016 г.

Кекс баклава


Продукти:
3 яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. настъргани портокалови корички

8 -10 листа фини кори за баница
50 г разтопено масло 

за сиропа:
3 и 1/2 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
1 с.л лимонов сок


Приготвяне:
В купа разбийте яйцата заедно със захарта до получаване на пухкав крем. Прибавете към тях брашното, като в него предварително сте сложили бакпулвера. Желателно е да разбърквате с помощта на шпатула. Накрая се добавят орехите и портокаловите корички. Разбъркайте за да се смесят много добре всички съставки. 
В тава, в която ще печете подредете половината кори, като всяка намажете с разтопеното масло. Разпределете кексовата плънка отгоре и подредете останалите кори, като отново намазвате всяка с масло. Изпечете в предварително загряла фурна на 200 г до готовност. След като баклавата е готова, извадете и оставете да се охлади напълно. 
Продуктите за сиропа сложете в подходящ съд и сложете на котлона. Нека да се вари 5 мин. Преди да свалите от котлона добавете лимоновия сок. Охладете леко сиропа и полейте студената баклава. Необходимо е да оставите сладкиша да поеме сока поне за 5-6 часа, а най - добре е да престои една нощ.
Да ви е сладко!
Източник
 

5 март 2016 г.

Салата с киноа и тиквички




Продукти:
3 малки тиквички
150 г киноа
2 печени червени чушки
250 г сирене "Моцарела"
3 - 4 скилидки чесън
1/4 ч ч кедрови ядки
50 мл зехтин
копър
сои и черен пипер
винен оцет

Приготвяне:
Измийте добре тиквичките и нарежете наполовина по дължина. Поставете ги в тава и ги полейте с половината зехтин. Посолете и овкусете с чернитя пипер. Запечете тиквичките в предварително загряла фурна на 200 градуса. Извадете и ги охладете леко и след това  нарежете на кубчета. Чесънът, копърът и червените чушки нарежете наситно и поставете в купа. Преди да добавите кедровите ядки, ги запечете на сух тиган, за да се препекат леко. Киноата сварете в леко подсолена вода. В купата при зеленчуците добавете тиквичките, ядките и киноата. Овкусете със сол, черен пипер, зехтина и оцета. Преди да сервирате салата е добре да престои в хладилник, така е още по - вкусна. Когато сервирате поръсете всяка салата с кубчета свежа Моцарела.
Да ви е сладко!


 

1 март 2016 г.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!



Баба Марта днес разнася
пълна кошница с цветя,
и на всеки на ръката връзва някаква мечта.
С пожелание за здраве, радост
и много сбъднати мечти!
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!


 Рецепта за бонбоните може да намерите тук



28 февруари 2016 г.

Орео трюфели и 5 години " Уверена в кухнята "


Равносметката за тези пет години е над 1 300 000 посещения, 270 публикации и много виртуални приятели. Наполедък все по малко време намирам за моето сладко хоби, но не спирам да следя всички интересни предложения в блоговото пространство. Не спирам да експериментирам и развихрям фантазията си в кухнята, въпреки, че не винаги произведението е удостоено със снимка. Не спирам да се забавлявам, докато готвя и търся винаги нови вкусове. Благодаря на всички, които са песетили "Уверена в кухнята" и са ми напиласи своето мило и много ценно за мен мнение. Бъдете здрави и радвайте най - близките си хора. За празника на болга съм приготвила невероятни бонбони, с които ви черпя, макар и виртуално.




Продукти:
350 г бисквити "Орео"
250 г обикновено крема сирене
50 г разтопено масло
50 г тахан халва

захарни пръчици за украса

Приготвяне:
Маслото заедно с халвата смесете много добре, така че да няма бучки. В блендер поставете бисквитите и ги натрошете на ситно. Поставете ги в купа и добавете крема сиренето. Разбъркайте за да се получи хомогенна смес. Накрая сложете разбитото масло заедно с халвата. Получава се пухкава лепкава смес. Оставете в хладилника поне за час, за да се стегне и по - лесно да оформите топчетата. Когато е готова направете еднакви по големина бонбони. Украсата е по желание. Аз направих половината със захарен фондан, а другите овалях със захарни пръчици.

От тази доза на мен ми излезнаха 60 бонбона.
Да ви е сладко! 

Идейката дойде от тук

10 февруари 2016 г.

Салата с патладжан и сирене "Фета"


Продукти:
2 патладжана
2 домата
250 г сирене фета
50 мл олио
сол
зехтин
босилек


Приготвяне:
Измийте много добре патладжаните и ги нарежете на колелца. Посолете ги и оставете така за половин час, за да пусне горчивия си сок. След това ги измийте с вода и подсушете с кухненска хартия. Подредете в тава и полейте с олиото. Покрийте тава с фолио и изпечете на 200 градуса за около 30 мин
След като патладжаните се изпекат се сервират с нарязаните на колелца домати. Отгоре подредете сиренето нарязано на кубчета. Овкусете със сол и зехтин. Поръсете с босилек, ако имате пресен ще е още по - добре.
Да ви е сладко!  

4 февруари 2016 г.

Солен кекс със сирене и шунка


Продукти:
5 яйца
150 мл заквасена сметана
100 мл олио
400 г краве сирене
200 г настърган кашкавал
200 г шунка
200 г брашно
1 п бакпулвер

сусам за поръсване


Приготвяне:
Разбийте много добре яйцата и към тях добавете сметаната и олиото. След като всичко се е смесило, натрошете сиренето и добавете заедно с кашкавала към яйчната смес. Шунката нарежете на малки кубчета и придавете към сместа. Брашното смесете с бакпулвера и постепенно започнете да го добавяте като разбърквате, трябва да се получи гъста каша. Изсипете готовата смес във форма застлана с пекарска хартия. Поръсете със сусам и изпечете на 200 градуса за около 40 мин. или до готовност.
Да ви е сладко! 
Източник

16 януари 2016 г.

Кекс с козунак и орехи




Продукти:
6 яйца
½ ч.ч. захар1 и 1/2 ч.ч. едро смлени орехи
1 бакпулвер
100 г масло
250 гр козунак
1 ч.л. канела
1 щипка смлян джинджифил
1 с.л. ром


Приготвяне:
Козунакът нарежете на филии. Всяка филийка намажете с масло. Подредете ги в тавичка и запечете на слаба фурна до пълното изсушаване. Оставете козунака да изстине. В блендер ги смелете на трохи.
Разделете жълтъците и белтъците. Маслото разбийте до пухкав крем със захарта. Един по един се прибавете жълтъците. Когато сместа ги поеме, ароматизирайте с рома и джинджифила. След това прибавете смлените орехи. Накрая и смлените на фини трохи козуначени филии и бакпулверът.
Белтъците разбийте с миксер на твърд сняг. С леки движения добавете към другата смес. Готовото тестото поставете в правоъгълна тавичка, застлана с пекарска хартия. Изпечете кекса на 180 градуса до готовност. Охладете напълно преди да сервирате.
По желание поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!

източник

10 януари 2016 г.

Мъфини с крема сирене


Продукти:
1 яйце
200 мл прясно мляко
20 г прясна мая
100 мл олио
470 г пресято брашно
1 ч л сол
1 ч л захар

200 г крема сирене
1 яйце / за намазване /
сусам за поръсване


Приготвяне:
В контейнера на машината сложете яйцето, млякото, захарта и олиото. Пресейте брашното и го добавете към останалите продукти. Накрая се слага солта и натрошете маята. Изберете програма за "тесто". Когато е готово, и е добре втасало тестото, го изваждате и разделяте на 12 равни части. Оформете всяко на топче и разточете на правоъгълна кора. Разрежете единия край на ленти, а в другия сложете от кремата сирене. Навивате на руло, като започнете от тази страна, която е намазана със сиренето, образувате охлюв. Подредете готовите мъфини във форми, като предварително намажете с олио. Оставете за 15 мин. за да втасат. В купа разбийте яйцето и с помоща на четка намажете обилно отгоре и поръсете всяка мъфина със сусам. Изпечете на 200 градуса до готовност.
Да ви е сладко!

Източник тук

4 януари 2016 г.

Захарни балеринки


Продукти:
125 г меко масло
250 г крема сирене
230 г брашно
2 пакетчета ванилия
50 г захар за овалване

Приготвяне:
В купа смесете мекото масло, крема сиренето и ванилията. Започнете постепенно да добавяте брашното, трябва да се получи меко и нелепнещо тесто. Разточете част от тестото и с помоща на кръгла форма или чаша изрежете кръгчета. Оваляйте хубаво в захарта и от двете страни и прегънете на две, а след това още веднъж прегънете. Подредете сладките в тава застлана с хартия за печене. Печете на 180 г до готовност.
Да ви е сладко!

 източник тук

3 януари 2016 г.

Честита нова 2016 година!!!!


Да ни е честита новата година. Мечтайте смело и дано всяка ваша мечта стане реалност. Нека любовта ви окове силно и не ви напуска никога! Нека звездички да блещукат в очите ви от щастие и пеперуди да пъркат в стомаха ви от трепети. Нека всеки ден е пътека, която ви води до прекрасното утре.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...