Рецептата за тази чудесна пърленка е на Vens от форума на "Гответе с мен". Отдавна беше влезнала в списъка с чакащите рецепти и ето, че и дойде времето. Запрятайки ръкави, реших да се развихря, когато с ужас разбрах, че някой е минал преди мен през хладилника и е направил киселото мляко на айран. Помислих и реших, че всъщност ще заменя млякото с айран и пак ще се получи. Поне така се надявах. :) Да резултат имаше, чудесни, топящи се в устата пърленки. Ето и как се приготвят:
Продукти:
400 гр. айран
1 яйце
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 п. суха мая или 20 гр. прясна
щипка сода
3-4 с.л. олио
500 - 600 гр. брашно
Приготвяне:
От всички продукти омесете меко и еластично тесто, което оставете да втаса за да удвои обема си. След което разделете на равни по големина топки и с добре намаслени ръце издърпайте и оформете тънки пърленки. Изпечете на скарата, като аз след всяко обръщане намазах с масло и поръсих със шарена сол. Получиха се ароматни и много крехки пърленки.
Да ви е сладко!
Гледах ги и в групата във ФБ, наистина са станали страхотни!
ОтговорИзтриванеМерси Траяна!
ИзтриванеПоздрави!
Супер са, много обичаме пърленки, но на скара не сме правили! Страхотна идея! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, пробвай няма да съжалявате :)
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Ели, много обичам този тип пърленки, но като нямаме скара ще им се радвам само от твоите снимки :) Изкушаваш ме сериозно :) Хубава, есенна вечер!
ОтговорИзтриванеЕли невероятни са станали пърленките и си грабвам една със сиренце ще си я хапна:))
ОтговорИзтриванеПоздрави!