29 декември 2011 г.

Торта "Египет" и една покана



На Коледа както му е ред се събрахме цялата фамилия. Трапезата преливаше от вкуснотийки, но гвоздея на вечерта беше тортата, която аз почти половин ден приготвях. Няма да крия тортата не е трудна за изпълнение, просто изисква повече време за приготвяне. Проблема на тази торта е в това, че не можеш да се разминеш с изяждането на едно парче :). И така съвсем спонтанно, сестра ми - Диана от И да похапнем... ме попита дали бих гостувала в блога и. Разбира се, приех без много да му мисля, и веднага реших, че ще е с тази торта. Първо при самото приготовление за празника двете решихме, че тортата ще е тази. Освен това не се наложи да я изпращам, защото заедно я похапнахме. И така ето и рецептата:

Продукти:
за блата:
10 белтъка
10 с.л. захар
200 гр. смлени бадеми
2 с.л. брашно

за жълтия крем:
10 жълтъка

10 с.л. захар
8 с.л. брашно
500 мл. прясно мляко
250 гр. масло на стайна температура
2 ванилии

за сметановия крем:
500 мл. сладкарска сметана
6 с.л. захар

за крокана:
100 гр. едро смлени бадеми
200 гр. захар


Приготвяне:
на блата:
Разбивате белтъците на бяла пяна и прибавяте захарта. Разбивате с миксер до получаване на твърд крем. След като са готови белтъците започнете да прибавяте на малки порции ядките, като бъркате с шпатула в една посока за да не падне крема. Накрая се добавя брашното и се разбърква добре. В тава застлана с пекарска хартия се изсипва 1/3 от сместа и се изпича блат за около 10 - 15 мин на 180 гр. Така процедирате и с останалата смес. Трябва да изпечете три блата, коитo оставете добре да изстинат,както са така с хартията. Не ги подреждайте един върху друг, защото горната част на блата е лепкав и ще залепнат.

на жълтия крем:
Разбивате жълтъците със захарта на светъл крем, прибавяте към тях пресятото брашно и 200мл. от млякото. Другата част от млякото сложете на котлона да заври, и след това прибавете към жълтъците. Бъркайте постоянно с миксера и добавете ванилията. Върнете вече готовата смес на котлона ката продължавате да бъркате, защото крема много бързо се сгъстява и може да загори. Варете до получаване на много гъст крем, отместете от котлона и оставете да се охлади. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника до пълното охлаждане на крема. През това време разбийте маслото на пухкав крем с миксер, и към него добавете много добре изстиналия жълтъчен крем. Разбийте с миксер до получаване на гладка смес.

на крокана:
Върху хартия за печене разстилате едро смлените бадеми и на тънка струйка изсипвате захарта, която сте карамелизирали на котлона. Оставете настрани за да се втвърди карамела, и натрошете с домакински чук или точилка.

на сметановия крем:
Разбивате сметаната със захарта до получаване на твърд крем и към него прибавяте половината от натрошения крокан.


Сглобяване на тортата:В подходящ поднос редите блат, който внимателно отлепвате от хартията, нанасяте 1/3 от жълтия крем после 1/3 от сметановия. След това слагате втория блат отново жълт крем и след това сметанов. Накрая редите и третия блат, мажете с останалия сметанов крем. Приберете тортата в хладилник за да стегне и след това нанесете останалия жълт крем. Украсете с останалия крокан, аз разбих още малко сметана и оформих украсата.
Да ви е сладко!
Източника: тук

10 коментара:

  1. Благодаря ти за чудесната торта! Беше чест за мен да ми гостуваш. Пък за Нова Година ако решиш можеш пак да я направиш :))))
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели,честит блог на сестричката ти,страхотен дует сте!Тортата е разкошна!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво, Димиева! Само като гледам отгоре крокана, преглам ужасно:) Парче да ми оставиш от таза, дето сега ще я правиш:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ели,невероятна вкусотия! Струва ми се, че само да протегна ръка и ще я опитам! Чудесни снимки на още по-прокрасно вълшебство! :)))
    Аз като Траяна....ще чакам за парче...
    Хубава вечер!
    Нора

    ОтговорИзтриване
  5. Браво и от мен!!
    Чудесна е и както казва сестра ти- можеш веднага да започнеш подготовката за същата тортичка за нова година:-)

    Прекрасни празници ти желая, Ели!!

    ОтговорИзтриване
  6. ЧУДНО ВКУСНА СИ Е ТАЗИ ТОРТИЧКА И ЧУДЕСЕН ИЗБОР ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ !

    ОтговорИзтриване
  7. ЕЛИ,уникална торта и толкова апетитна ...
    Браво мила супер е!
    Весело и щастливо посрещане на Новата 2012 година!
    Нека ви донесе това което вие си пожелаете и да Ви се сбъдне!
    Прегръщам те силно мила моя!

    ОтговорИзтриване
  8. Ели,тортата е прекрасна!От доста време и се каня,но ще я направя и аз.Много ви се радвам и на двечките-бъдете здрави и щастливи!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Момичета, така ме радват коментарите ви. Всички сте толкова внимателни и мили. Благодаря ви, че ме подкрепяте, а сега ще подкрепяте и сестра ми.А който не е правил тази торта да не му мисли много, много е вкусна.
    Прегръщам ви всички и весоло посрещане на 2012г!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...