3 юни 2012 г.

Кекс


Рецептата за този бърз кекс знам от моята майка. Често ни го приготвяше докато бяхме деца, а сега не пропуска да зарадва и моите деца, когато отидем на гости.  Малките го харесват много, а бабата е повече от щастлива, че децата си хапват....Та ето и рецептата за този много, много лесен кекс:

Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ванилия
1 и 1/2 ч.ч. брашно

Приготвяне:
Яйцата и захарта разбийте до пухкав крем. Добавете олиото и киселото мляко, като предварително сте угасили содата в него. Разбъркайте добре, трябва да се смесят всички продукти. Прибавете ванилията и брашното. Започнете да бъркате с шпатула, за да не спадне сместа. В предварително намазана с олио и поръсена с брашно форма изсипете кексовата смес. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Проверете с клечка за да се уверите, че кекса е изпечен. Готовия кекс още топъл поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!

29 май 2012 г.

Тиквички с ориз


Едва ли ще учудя някой с това просто, но много вкусно ястие. Но не мога да не го споделя с вас, просто защото това е едно от любимите ми летни ястия. Готви се бързо и е много ама много вкусно, особено ако се консумира в компанията на негово величество ЧЕСЪНА.... Ето как си го приготвям:

Продукти:
1 тиквичка
3 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 ч.ч. ориз
1 морков
200 гр. кайма смес
сол
черен и червен пипер
джоджен
магданоз
олио за запържване

Приготвяне:
В подходящ съд запържете лука, чесъна, настъргания морков, ориза и каймата. Нека да омекнат зеленчуците. Тиквичката нарежете на малки кубчета и добавете към ориза. Налейте около 200 мл. вода и оставете да поври на среден огън. След като ориза е набъбнал добавете сол на вкус и останалите подправки, аз само магданоза добавям накрая за да запази миризмата си. Ако е необходимо добавете още малко вода, за да се сготвят нацяло тиквичките. Ястието е готово тогава когато са омекнали зеленчуците и водата се е изпарила на цяло. Страхотно е за консумация както топло, така и студено, но при всички случаи със студена бира и много чесън.
Да ви е сладко!

27 май 2012 г.

Бананов мармалад


Толкова отдавна се каня да приготвя този мармалад и все не му идваше времето. Ето, че след поредното почистване на хладилника намерих тези забравени банани, които бяха прилично презрели. Пътят им щеше да бъде кратък - от хладилника директно в коша, но ми блесна идеята да приготвя мармалада. И отново късмета беше на моя страна, защото и в шкафа намерих фикса на Dr. Oetker  и нямаше как трябваше да се захвана. Но понеже съвсем наскоро се сдобих и с машина за хляб / това беше подаръка за рождения ми ден/, реших да завъртя мармалада там :) Ето и как спретнах този иначе много ароматен и вкусен мармалад:

Продукти:
500 гр. банани
200 гр. захар
1/2 ч.ч. вода
2 с. л. ром
1 пакет Gelfix 2:1 на Dr. Oetker

Приготвяне:
Почистете и нарежете бананите на шайби. Поставете ги в съда на машината и добавете захарта, водата, фикса и рома. Изберете програмата на машината за приготвяне на сладко. След като е готово още топло го разпределете в бурканчетата и затворете  с капачките. Обърнете ги с капачката надолу и нека така да изстинат. Мармалада страхотно си подхожда с палачинки и разни вариации на тестени закуски....

Ако не разполагате с машина за хляб ето как можете да приготвите мармалада:
Нарежете обелените банани и ги намачкайте на пюре, до желаната консистенция. В подходящ съд за варене смесете банановото пюре, водата - като е желателно да увеличите водата поне 120 мл. смесете 2 с.л. захар със съдържанието на гелфикса и ги добавете към плодовата смес. Сложете така приготвената смес на котлона и оставете да заври, като бъркате непрекъснато. след като заври добавете и останалата захар. Мармалада трябва да ври около 5 мин. или  до сгъстяване. Преди да го свалите от огъня добавете рома. Веднага щом е готов разпределете в бурканчета, затворете и оставете с капачките надолу докато изстине.
Да ви е сладко!

Източник: сп."Домашна кухня"

20 май 2012 г.

Мъфини със сирене Фета


Тези мъфини са много подходящи за почивните дни, когато ни се иска изобщо да не се измъкваме от леглото сутрин. Приготвят се бързо и продуктите са винаги налични. Ако нямате сирене Фета, може да използвате обикновено краве сирене. Много са вкусни и с накълцани на ситно маслинки, но децата в къщи не са им особени фенове и този път си ги спестих. Ето и как се приготвят:

Продукти:
2 яйца
150 мл. прясно мляко
50мл. олио
250 гр. брашно
1 с. л. захар
1 бакпулвер
1ч.л. сол
1 ч.л. риган
200 гр. сирене Фета

Приготвяне: 
Разбийте яйцата, прясното мляко и олиото. В отделна купа смесете сухите съставки - брашното, захарта, бакпулвера, солта и ригана. Към млечната смес добавете сухите съставки и с шпатула разбъркайте за да се смесят добре двете смеси. Получава се доста гъсто тесто. Накрая добавям сиренето нарязано на много малки парченца. Подгответе формите за печени и поставете хартиени формички. Сложете от тестото, като пълните малко повече от половината форма. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, до златист цвят. Готовите мъфини покрийте с кърпа докато са още топли, за да стоят по - мекички.
Да ви е сладко!


10 май 2012 г.

Кокосови бонбони


Това са другите бонбони от бонбониерата, която приготви за почерпка.И тези бяха одобрени подобаващо с пълно унищожаване. Ето и рецептата:

Продукти:
100 гр. бял шоколад
50 мл. течна сметана
40 гр. меко масло
40 гр. кокосови стърготини
100 гр. натрошени пурички
кокос за овалване

Приготвяне:
Белият шоколад заедно със сметаната и маслото разтопете на водна баня. Трябва много добре да се стопят и да няма бучки. Оставете настрани за да се охлади сместа. След като сместа е готова, добавете кокосовите стърготини и натрошените шоколадови пурички. Разбъркайте добре и оставете за около час в хладилника за да стегне. От готовата смес оформете бонбони и ги оваляйте в кокосовите стърготини. Подредете ги подходящи формички и подредете на поднос. До сервирането съхранявайте в хладилник.
Да ви е сладко!

8 май 2012 г.

Бонбони Ferrero Rocher


Това са любимите ми бонбони! Какъв по хубав повод от рождения ми ден да ви почерпя с тях. Още щом ги видях при Даниела и знаех, че това ще са онези специални бонбони за моя празник. Правят се бързо и са много, ама много вкусни. Ето рецептата, а докато я четете почерпете се за мое здраве:


Продукти:
200 гр. течен шоколад Нутела
160 гр. лешници
100 гр. натрошени пурички, аз използвах ето такива:

Приготвяне:
Лешниците смелете на едро, аз ги смелих в блендера на кухненския робот. Нека шоколада е със стайна температура, смесете го с лешниците и разбъркайте. Покрийте купата с готовата смес със свежо фолио и оставете за около 2 часа в хладилника. Докато сместа стегне, натрошете пуричките много ситно. Аз и тях смелих в блендера :).  От охладената шоколадова смес оформете топче, големината е такава каквато я прецените,  пуснете го в купата с натрошени пурички и оваляйте добре бонбона. Съхранявайте готовите бонбони в хладилник. Страхотни са!
Да ви е сладко!

3 май 2012 г.

Пудинг с козунак

 
Не знам как е при вас, но на мен ми остана козунак от Великден, и това е най сигурния начин да се изяде. Този път изчаках, повече от колкото трябваше, козунака, беше толкова изсъхнал, че не ставеше за ядене. Няколко пъти ми намекваха в къщи, че няма да се яде и да го изхвърла.  Аз обаче най - накрая се наканих да превърна сухия козунак в чудесен пролетен пудинг. Ето и рецептата:

Продукти:
1 сух козунак
3 яйца
500 мл. прясно мляко
1ч.ч. захар
сока на един портокал
бучка масло за съда

Приготвяне:
С маслото намажете подходящ съд в който ще печете пудинга. Козунака нарежете на тънки филийки и ги подредете във формата. Прясното мляко затоплете леко и добавете захарта, разбъркайте за да се стопи. Отделно разбийте яйцата и прибавете към млякото, заедно с портокаловия сок. Разбъркайте за да се смесят добре. Излейте млечната смес върху подредения козунак и оставете малко да се напои. Поръсете с малко захар и сложете във фурната. Печете на 200 гр. за около 30 мин. или до готовност.
Да ви е сладко!


20 април 2012 г.

Мъфини с портокалов сок и бял шоколад


В къщи любимите мъфини на децата са тези с белия шоколад. Ами да стават много ароматни и са страшно пухкави. Днес обаче, реших да използвам и едни позабравени портокали в хладилника. С малко фантазия се получиха тези много, ама много ароматни мъфини. Не се колебайте и ги пробвайте, аз вече имам заявка за още една доза....
Ето как ги приготвих:

Продукти:
2 яйца
100 гр разтопено масло
100 мл портокалов сок /аз използвах прясно изцеден сок от 2 портокала/
3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
50 гр. бял шоколад

Приготвяне:
Яйцата заедно със захарта разбийте до побеляване с миксер. Добавете към тях разтопеното масло и портокаловия сок като редувате, и бъркайте за да се усвоят добре. В друга купа смесете брашното с бакпулвера и на няколко пъти прибавяйте към яйчната смес. Накрая сложете белия шоколад. Ако искате можете да го настържете, аз лично го начупих на парчета. Подгответе формите за мъфини и ги напълнете, но не препълвайте. Печете в предварително загрята фурна, до суха клечка.
Да ви е сладко!

16 април 2012 г.

На гости в Канапе

Още като получих поканата от Катето и веднага пресметнах, кои са наближаващите празници :). Какво по хубаво от това да споделиш празника с приятели. Ще си призная, че за мен беше огромно удоволствие да се настаня на Канапето в My Candy kitchen
Ето какво приготвих специално за Катето

 Руло с чай от розов грейпфрут

Продукти:
300 мл чай
100 мл разтопено масло
150 г захар
20 г прясна мая
2 ванилии
1/2 ч.л. сол
около 600 -700 гр брашно 

  За плънката:
400 гр едро смлени орехи
100 гр  стафиди
2 с.л. захар
2 с. л. прясно мляко
20 гр масло

Приготвяне:
Сварете чая и оставете леко да се охлади. Аз имах чай от розов грейпфрут и се получи добре, стана много ароматно рулото. Но чая може да е според вкуса ви! Към леко охладения чай, добавете маслото, захарта, маята, ванилията и солта. Разбъркайте за да се смесят добре всички продукти. С брашното омесете меко и нелепнещо тесто. Оставете готовото тесто на топло за да удвои обема си. Докато това стане, пригответе плънката. В малка касерола задушете всички продукти,  за около 10 мин. На не много силен котлон. Трябва да се стопи захарта и леко да омекнат орехите.

След като тестото е готово, разделете го на три равни части. Разточете  всяка топка на правоъгълници и разпределете плънката. Завивате всяка кора на руло и подредете в тава застлана с хартия за печене. Преди да печете оставете рулата отново да втасат. Когато са готови ги изпечете в предварително загрята фурна на 200 гр. до готовност. След като ги извадите от фурната ги покрийте с кърпа и нека така да се охладят. Преди да сервирате ги поръсете обилно с пудра захар.
Да ви е сладко! 

 

Курабии

Продукти:
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч.разтопена мас
1ч.ч кисело мляко
3 пак. амонячна сода / по 10 гр./
1 равна ч.л. сода
3 ванилии
1100 гр. брашно
За отгоре:
1 жълтък
захар за поръсване

Приготвяне:
Яйцата със захарта се разбиват много добре с миксер до получаване на пухкав крем. Към тях се прибавя се разтопената мас. В малко оцет  угасете амонячната сода, а содата бикарбонат угасете в киселото мляко. Прибавете ги към яйчната смес.  Добавете ванилиите, и започнете да сипвате по малко брашно и бъркайте непрекъснато. Трябва да се получи много место тесто. Добре е да престои поне една вечер в хладилника, но аз замесвам сутринта и след два часа започвам да пека. Взимате част от тестото и разточвате на кора с дебелина около ½ см. И с помоща на фигурки разрязвате курабийките. Намажете ги с разбит жълтък , поръсете със захар. Подредете готовите курабии в тава застлана с пекарска хартия и печете на 200 градуса за около 15 - 20 мин. Подреждайте курабиите на разстояние, защото се надуват и да не се залепят. Пробвала съм да ги пълня с локум, получават се страхотни!
Да ви е сладко!

15 април 2012 г.

Христос Воскресе!

С пожелания за много любов, здраве и мир в домовете ви!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...