Продукти:
700 г
смляно месо от телешка плешка
200 г ориз
25 г краве масло
600 мл зеленчуков бульон
1 яйце
1 глави лук
3 скилидки чесън
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
200 г ориз
25 г краве масло
600 мл зеленчуков бульон
1 яйце
1 глави лук
3 скилидки чесън
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
за
соса:
50 г глава целина
75 г доматен концентрат
1 л зеленчуков бульон
50 мл животинска сметана
4 скилидки чесън
1 глава лук
1 моркова
2 с. л. краве масло
1,5 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
50 г глава целина
75 г доматен концентрат
1 л зеленчуков бульон
50 мл животинска сметана
4 скилидки чесън
1 глава лук
1 моркова
2 с. л. краве масло
1,5 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Оризът се измива много добре и се задушава в
маслото, докато стане стъклен. Добавя
се наситненият чесън, разбърква се и се налива бульонът. Съдът се похлупва и
оризът се готви 15 минути. Дърпа се от котлона и се оставя похлупен за още 10
минути. Около 3–4 с. л. от ориза
се заделя за кюфтетата, а останалият се овкусява със сол, черен пипер и
наситнен магданоз и се оставя за гарнитура.
Наситненият
лук се смесва със заделения ориз, месото, яйцето, 100 мл вода, сол и черен
пипер. Размесва се и се оформят 9
кюфтета. Подреждат се в тава.
Лукът
за соса се реже на полумесци и се задушава заедно с нарязаните моркови и
наситнената целина в половината масло. Сипва се останалото масло и се поръсва с
брашното. Прибавя се и наситненият чесън. Задушават се. Налива се бульонът,
като се бърка енергично. Добавя
се и доматеният концентрат. Готви се, докато сосът се сгъсти. Налива се
сметаната и се овкусява със сол и черен пипер. Дърпа се от огъня. Кюфтетата се
заливат със соса и тавата се покрива с алуминиево фолио. Ястието се пече 40 минути в загряла на
200 градуса фурна. Фолиото
се отстранява и се пече още 15 минути. Кюфтетата
се сервират върху ориза, полети със соса.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар