Това е един много бърз и много вкусен десерт. Изрових го от стария тефтер на майка ми. Когато бях дете тя ни го правеше често, но с мармалад от сливи. Мармалада беше домашно приготвен и резултата беше невероятен. Все ни повтаряше, че е хубаво рулото, да престои за да поеме от мармалада, но нямаше кой да чака, рулото изчезваше светкавично. Аз малко промених пълнежа, защото от къде домашен мармалад, ползвах сладко от смокини и добавих шоколадова заливка. Да си призная и нашето не можа да престои изчезна....... Ето и рецептата:
За блата:
4 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1ч.л. сода
2 ванилии
200 гр. сладко от смокини /може да използвате сладко по ваш вкус/
За глазурата:
100 гр. млечен шоколад
50 гр. масло
3 - 4 с. л. течна сметана
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват много добре с миксер. Трябва да побелеят и да удвоят обема си. След това внимателно прибавете предварително смесените брашно със содата и ванилиите. Разбъркайте с шпатула до пълното поемане на брашното. Изсипете в правоъгълна тавичка, като на дъното сте сложили хартия за печене. Печете на 180 градуса в незагрята фурна, до готовност.
След като е готов блата се изважда от тавата и го поставете върху хартия за печене на плота. Още топъл намажете със сладкото и завийте на руло с помоща на хартията.
За глазурата разтопете шоколада и маслото на водна баня, когато са напълно готови добавете и сметаната. Разбъркайте добре за да се получи гладка смес. Залейте готовото руло след като сте го поставили в поднос, украсете по желание.
Да ви е сладко!
Ели, привет.
ОтговорИзтриванеТова руло изглежда неописуемо вкусно.
Аз съм привърженик на старите рецепти и определено ще направя този десерт.
Разрешаваш ли да публикувам твоята рецепта стъпка по стъпка в моя блог за фоторецепти?
Очаквам отговор.
До скоро.
The witch, благодаря ти за хубавия коментар. Разбира се, че нямам нищо против да публикуваш рецептата, дори ще ми е много приятно и интересно. Ще очаквам с нетърпение да видя резултата.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)