13 януари 2012 г.
Суфле с кашкавал
Суфлето е изтънчено и капризно ястие. Думата суфле (souffler) на френски означава духам, надувам и до голяма степен изразява спецификата на това ястие, което може да бъде солено или сладко и да се предлага като предястие или десерт. Иначе казано, суфлето е по-скоро технология, защото продуктите могат да бъдат най-различни - месо, риба, зеленчуци или плодове, запечени на фурна със сос на яйчена основа. Спецификата е в разбиването на белтъците, които след изпичането трябва да стоят като твърда пяна и да придават на суфлето леко напереното излъчване на балерина. Всеки, който се е захващал с това ястие, знае, че то често поднася неприятни изненади. Много готвачи се чувстват като шамаросани, щом видят, че суфлето им спихва. Нека кажа, че суфле (soufflet) на френски означава и плесница. Успехът зависи от много неща - дали яйцата са пресни, как са разбити белтъците, температурата на фурната и т. н. Но дори когато всичко е направено по правилата, се случва суфлето да спихне. По този повод някои готвачи полусериозно твърдят, че тайната е в практиката и вътрешната увереност.
Дали моето суфле се получи ще оставя експертите да коментират. Аз за пръв път приготвям това ястие и съм повече от доволна. Всички си облизаха пръстите. Горещо го препоръчвам. Ето и как се приготвя, продуктите са за 4 броя суфлета:
Продукти:
50гр масло
125 гр кашкавал
3 с.л. брашно
125 мл прясно мляко
3 яйца
сол
черен пипер
Приготвяне:
Разтопете маслото в тиган, прибавете брашното и разбъркайте докато брашното стане на каша, сипете млякото като бъркате непрекъснато, докато заври. Сместа трябва да е гладка. Оттеглете от котлона и овкусете със солта и черния пипер. Добавете кашкавала, разбъркайте, докато се разтопи и оставете да се охлади.
Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг с щипка сол, а жълтъците прибавете един по един към поохладената смес. Накрая добавете белтъците, като се стремите сместа да остане пухкава. Подгответе порцелановите формички за суфле или формички за крем карамел, като обилно ги намажете с масло. Напълнете формичките с готовото тесто и поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете около 20 - 25 мин., докато се надигнат и придобият златист цвят. Сервирайте топло!
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Малеее, след встъпителните думи май няма да се захвана да правя суфле:)...много сложно ми се вижда ! Ама пък кой знае ...може и да опитам :)макар да усещам ,че после ще се чувствам ''шамаросана '':))от спихването.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!
Ивана, опитай задължително, не е толкова сложно. Моето суфле спадна малко и е едно такова неравномерно, но пък ги изядохме светкавично. Даже не ни стигнаха, следващия път ще е двойна доза :)
ИзтриванеПоздрави!
Прекрасна идея, Ели,
ОтговорИзтриванеобожавам суфлета и твоето изглежда прекрасно!
Благодаря за рецептата, не съм приготвяла само с кашкавал и много ми допада.
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана
Диани, това е първото суфле, което правя и веднага ти отивам на гости за да разгледам предложенията ти. Дано това с кашкавала да ти хареса!
ИзтриванеТова е нещо, което задължително ще пробвам!
ОтговорИзтриванеСилно изкушаващи снимки!
Прегръдки Ели*)
Кате, да не забравиш да се похвалиш!
ИзтриванеПрегрътки и за теб!
Много апетитно изглежда това суфле!
ОтговорИзтриванеАз много пъти съм си мислила да опитам, но ме е страх, че нищо няма да се получи. Но, може и да се престраша ;)
Поздрави и пожелания за хубав уикенд!
Ели, то и моето не е едно от най - сполучливите, но не се притеснявай, действал смело.
ИзтриванеПоздрави!
Май и аз от това се притеснявам-дали ще ми се получи.Суфле не съм правила никога,но ми се иска да се пробвам...Само трябва такива купички да си купя-хвърлила съм им око от доста време...
ОтговорИзтриванеПриятна неделя,Ели!
Живе и на мен това ми беше първия опит :). Истината е че го излапахме, станало или не. А можеш и да го направиш в купички за крем карамел, няма никакъв проблем.
ИзтриванеХубава неделя и на теб!
Ели, как е надигнало глава това суфле;-)))
ОтговорИзтриванеОткога се каня и аз да правя нещо подобно, но все на захар ме влече;-)
Хубава седмица ти пожелавам!
Мъхче, и аз съм така все към сладкото се насочвам :)
ИзтриванеМного вкусно и съблазнително изглежда това суфле, Ели!
ОтговорИзтриванесърдечен поздрав и хубава нова седмица!
Лети, благодаря ти!
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Ели, много обичам суфле, и френските ястия ....много са финни! А.....товето суфле .....направо ме грабна! Толкова апетитно изглежда, снимките ти са прекрасни, а и....представям си....колко е вкусно с кашкавал!
ОтговорИзтриванеНамирам рецептата ти за бързичка, лесна и....чудесна! Благодаря ти! Желая ти една вълшебна седмица, с много приятни кулинарни приключения и прекрасно настроение! Прегръщам те сърдечно!
Бени, благодаря ти за хубавите думи и чудесните пожелания!
ИзтриванеПрегрътки!
Ели,страхотно се е получило,а за спадането-не вярвам да има вариант да не спадне след печенето.
ОтговорИзтриванеТази рецепта и аз съм я записала от Жак и Джулия от много време,но още й се каня.
Дори и те признават,че обема се запазва само няколко минути след изваждането от фурната.
Но пък със сигурност е много ефирно и вкусно!
Хубав ден!
Роси, така е малко спада, но пък за сметка на това е много вкусно! :))
ОтговорИзтриване