14 август 2011 г.

Сладкиш с кондензирано мляко


Продукти:
  За блата:
4 белтъка
1ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
75 гр. меко масло
1 бакпулвер

  За крема:
740 г. кондензирано мляко
100 гр. кокосови стърготини
4 жълтъка
2 с. л. фино царевично брашно
1 ванилия

   За сиропа:
100 мл. вода
1 с. л. захар
1 ванилия


Приготвяне:

Разбивате белтъците с половината захар докато побелеят. Прибавяте мекото масло с останалата захар и разбърквате добре. Накрая добавете брашното смесено с бакпулвера. Във форма с диаметър 26 см. изпечете блата  за около 30 мин. на 200 градуса.
Докато блата се пече подгответе крема. Кондензираното мляко смесете с 1/2 л. вода. Отделно разбийте жълтъците с царевичното брашно, и ги прибавете към млякото. Сварете крема на слаб огън, като бъркате непрекъснато, за да не загори. След като крема е готов добавете ванилията и разделете на половина, като в едната част прибавете кокоса. Готовия и изстинал блат разрязваме на две и напояваме със сиропа,който сме приготвили предварително от 100 мл. вода,ванилия и захар. Между блатовете намазваме с крема, който е с кокоса, а с останалия покриваме сладкиша. Украсата е по - желание.

Да ви е сладко!








12 коментара:

  1. Много хубав сладкиш! Даже сме на същата вълна и аз днес правих нещо подобно, но с шоколад в блата.
    Приятелски поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Пу първото парче да е за мен!:)
    Ели,звучи и изглежда страхотно,с повечко кремче,сиропирано,и украсата ти е станала чудесна,бе направо си е супер!

    Спокойна и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Жани, Кате, Елексирче много благодаря, веднага да се черпите с едно парче :))))
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. За жалост късно се появявам, и за мен парченце няма:) Какво друго ми остава, освен да го приготвя и опитам! Страхотен сладкиш!:)

    Усмихната нова седмица!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Заповядай при мен за награда :) http://vkusenden.blogspot.com/2011/08/blog-post.html

    ОтговорИзтриване
  6. Ели, не мога да разбера защо не излизаш сред последователите ми :(?

    Натисни бутона мила:))

    ОтговорИзтриване
  7. Eли, сладкишът ти е много нежен, със сигурност и много вкусен!:-))
    Когато имаш време и желание, мини през блогчето ми, там те очаква една награда!
    Хубав ден и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте! Преди време направих сладкиша и много ми хареса. Искам пак да го направя, но имам един въпрос. Мога ли блатовете да ги направя през деня и вечерта да направя крема и да я сглобя? Как и къде трябва да ги съхранявам блатовете? Благодаря и лек ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, няма проблем да направите по рано блата. Не го разрязвайте и просто както е с хартията за печене го оставете върху плота, не е необходимо да го слагате в хладилник . Когато решите да сглобявате тортата тогава, разрежете на две и пригответе. По лесно се реже изстинал блат, а и така ще избегнете изсъхването му.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. И последно въпросче: колко грама ти е бакпулвера? :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...