Продукти:
За блата:
7 яйца
1 и 3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. ситно смлени бадеми
1 ч.ч. брашно
1/2 пакет бакпулвер
За блата:
7 яйца
1 и 3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. ситно смлени бадеми
1 ч.ч. брашно
1/2 пакет бакпулвер
4 с.л. какао /само за единия блат/
За сиропа:
1 ч.ч захар
2 ч.ч. вода
1 ч.ч захар
2 ч.ч. вода
За крема:
200 г краве масло
300 г бял шоколад
400 г заквасена сметана
250 г маскарпоне
400 мл сладкарска сметана
2 ванилии
200 г краве масло
300 г бял шоколад
400 г заквасена сметана
250 г маскарпоне
400 мл сладкарска сметана
2 ванилии
За масления крем:
125 г меко масло
1 ванилия
2 ч.ч. пресята пудра захар
2 с.л. прясно мляко
125 г меко масло
1 ванилия
2 ч.ч. пресята пудра захар
2 с.л. прясно мляко
захарен фондан за покриване и украса
Приготвяне:
Първо се приготвя сиропа, защото ще е необходимо време за да се стопи захарта. Карамелизирайте захарта и докато е още гореща, залейте със студена вода. Внимавайте, защото е възможно да пръска. Докато приготвяте блатовете за тортата, захарта ще се стопи, и сиропа ще е готов за сиропиране.
Първо се приготвя сиропа, защото ще е необходимо време за да се стопи захарта. Карамелизирайте захарта и докато е още гореща, залейте със студена вода. Внимавайте, защото е възможно да пръска. Докато приготвяте блатовете за тортата, захарта ще се стопи, и сиропа ще е готов за сиропиране.
За блатовете разбийте яйцата
и захарта до побеляване, трябва да се получи гъст крем. Добавете към
брашното бакпулвера. Разбъркате и заедно със смлените бадеми постепенно
добавете към яйчната смес. Бъркайте с шпатула, за да не спадне крема.
От готовата смес
отделете 1/3, за да я оцветите с какаото.
Изпечете блатовете поотделно на 200 градуса във форма с диаметър 24 см.,
като предварително сте застлали с хартия за печене. Белия блат след като
е готов, разделете на две с помощта на конец. Готовите блатове
оставете на страна да изстиват.
За крема разтопете кравето масло заедно с белия шоколад на водна баня и оставете леко да се охлади. Добавете ванилията и разбъркайте, трябва да се получи гладък крем. Постепенно прибавете маскарпонето и заквасената сметана. Разбъркайте добре с помощта на шпатула. Не използвайте миксер, защото рискувате да втечните крема. Разбийте сметаната на сняг, прибавете я на части към останалите продукти и разбъркайте. В половината крем добавих шоколадови люспи, за да се получи стратичела крем.
За крема разтопете кравето масло заедно с белия шоколад на водна баня и оставете леко да се охлади. Добавете ванилията и разбъркайте, трябва да се получи гладък крем. Постепенно прибавете маскарпонето и заквасената сметана. Разбъркайте добре с помощта на шпатула. Не използвайте миксер, защото рискувате да втечните крема. Разбийте сметаната на сняг, прибавете я на части към останалите продукти и разбъркайте. В половината крем добавих шоколадови люспи, за да се получи стратичела крем.
При сглобяването на тортата започнете с бял блат, като използвате ринг
за да оформите добре. Сиропирайте със сироп, намажете обилно с крем.
След това поставете какаовият блат, сиропирайте и отново крем.
Завършвате с бял блат, който само сиропирайте. Оставете тортата в
хладилник, поне за 8 часа, като я покрийте със свежо фолио за да не
изсъхне блата.
За масления крем разбийте маслото и прибавете ванилията и постепенно захарта. Разбийте с миксер на средна степен. Когато захарта е добре разтворена, към сместа прибавете прясното мляко и отново разбийте, докато стане пухкава и гладка смес.
Извадете тортата от ринга, и намажете цялата с масления крем за да може да залепите захарния фондан. Украсата е по желание.
За масления крем разбийте маслото и прибавете ванилията и постепенно захарта. Разбийте с миксер на средна степен. Когато захарта е добре разтворена, към сместа прибавете прясното мляко и отново разбийте, докато стане пухкава и гладка смес.
Извадете тортата от ринга, и намажете цялата с масления крем за да може да залепите захарния фондан. Украсата е по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар