24 февруари 2011 г.

Масленица

Това е една страхотна рецепта която си копирах от "Кухнята на Звездев" . Много лесна за изпълнение и страшно вкусна.

Продукти:

1 кг. брашно
2 яйца
1 кубче мая
400 мл. топла вода/ аз сложих наполовина прясно мляко/
1 с. л. захар
2 с.л. оцет
1 с.л. олио
1 с.л.сол

Освен това:

125гр.  масло
200 мл олио
500 гр. сирене/ може и малко повече/
1 яйце

Приготвяне:

В топлата вода / мляко/ разтворете маята, прибавете захарта, солта, олиото, оцета и разбитите яйца. Пресейте брашното и добавете готовия квас, замесете тесто което да е меко и нелепнещо. Разделете го на 6 топки. Покрийте със свежо фолио и ги оставете да втасат докато удвоят обема си – 40-50 мин.
Разтопете маслото и прибавете към него 200 мл. олио. Потопете първата питка в мазнината и я разстелете с ръце на кора с диаметър 30см. Поръсете я с натрошено сирене и мазнина.Вземете втора питка и отново потопете обилно в мазнина и разстелете на кора. Поставете я върху първата и навийте на руло. И така с останалите, трябва да се образуват три рула. Усуквате рулата и ги разтегляте на фитил. Подреждате ги в тавата като съединявате краищата. Оставете да втасат за 10 мин.

След това полейте масленицата с останалата мазнина. Разбийте едно яйце и намажете отгоре. Печете в предварително загряла фурна на 200 гр. за около 30 – 40 мин. или до готовност.

6 коментара:

  1. Мммм , страхотно предложение ... ще го пробваме този укенд! :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Надя ще се радвам ако ви хареса. Ето виждаш ли намерих ти работа за уикенда!!!!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Тази масленица имах честа да я опитам. Мнооооого вкусна. Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Да ама БЕШЕ изчезна за нула бройки.....

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря много за вкусната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубава питка се поличи но и много мазна.според мен тези 200млл олио са излишни.

    ОтговорИзтриване