30 октомври 2011 г.
Захарни възелчета и две награди
Тази прекрасна рецепта открих в блога на Аелис. Още когато я публикува Стела, ме грабнаха тези малки сладички възелчета, веднага я приготвих и от тогава ги правя редовно. Децата много ги харесват и все ме карат да ги приготвям. Обикновенно замесвам тестото от вечерта и съхранявам в хладилник до сутринта, че народът като стане сутрин и все в кухята се намърдва с редовното изречение: "Какво има за закуска?" и все не може да чакат :) А като всяко тесто от мая и това се нуждае от време за да втаса. Ето как се приготвят:
Продукти:
1 яйце
1 ч.ч прясно мляко
20 гр. прясна мая
1/2 ч.ч. олио / аз разделям на равни част масло и олио/
1 ванилова захар
около 500 гр. брашно
захар за овалване
Приготвяне:
Леко затоплете млякото и размийте вътре маята. Трябва да се разтвори нацяло. Добавете ваниловата захар, мазнината и яйцето. Разбъркайте и с брашното замесете меко и нелепнещо тесто. Тестото се оставя за два часа в хладилника /аз много често го приготвям вечерта и престоява цяла нощ там/, оформят се малки топчета. От всяко топче направете фитилче, което оваляйте в захарта и завържете на възел. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене, оставете разстояние между тях, защото при печене се надуват. Пекат се в предварително загрята фурна, до златист цвят.
Да ви е сладко!
А сега да се похваля със страхотните награди, които Мони ми подари. Мони благодаря ти, незнаеш как ме зарадва!
Елена, много хубави са ти станали възелчетата!Отдавна не съм ги правила, напомни ми за тях.Радвам се, че са ви харесали!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна неделя!
Чудесни са! И аз ги правих:)
ОтговорИзтриванеТраяна
Много са ефектни, примамка за деца и възрастни! Прекрасен почивен ден мила!
ОтговорИзтриванеЛени,много са хубави възелчетата,че и фотогенични:)))
ОтговорИзтриванеПегръдки и хубав ден!
Ели,прекрасни възелчета и прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеМного красиво си ги оформила!
Отдавна не съм се пробвала да оставя тестото в хладилника,на сутринта има ли някакво втасване вече,или оставяш на топло да се активира маята?
Много симпатични тез' възелчета:-) И с тази хрупката захар..мммм
ОтговорИзтриванеСтрахотно!
Стела, чудни са захаринките, любими са в къщи :)
ОтговорИзтриванеТраяна, :))))
Жани, Кате, Мъх, колко хубави коментари сте ми написали, благодаря ви момичета :)))
Роси, изваждам тестото поне за половин час за да се постопли малко, и да така и маята се активира.
Лека и спокойна нощ момичета!
Честити награди и много хубава рецепта! Възелчетата са страхотни, снимките също!
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубава вечер :)
Федора, толкова съм щастлива, че на кулинар като теб са се харесали. За мен е чест!
ОтговорИзтриванеПрегрътки!
Чудесниииии! Моля те направи малко и прати насам :)))
ОтговорИзтриванеДиана