Продукти:
1 пакет фино точени кори / 500 г/
4 яйца
2 с.л кисело мляко
250 г заквасена сметана
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 пакет бакпулвер
100 мл олио
130 г брашно
150 г разтопено масло
500 г краве сирене
Приготвяне:
Разтворете содата в киселото мляко, трябва да започне да образува балончета и към тях прибавете и бакпулвера. В купа смесете получената млечна смес заедно с яйцата, заквасената сметана, олиото и брашното. Разбъркайте, така че да е гладка сместа и да няма бучки. В отделен съд разтопете маслото, трябва да е течно. Подгответе си и сиренето, като го натрошите на много ситно.
Подгответе си подходяща тава, която покрийте с хартия за печене. Намажете една кора с 1-2 с.л. масло и 2-3 с.л. от сместа. Отгоре поставете друга кора. Намажете и нея с 1-2 с.л. масло и с 2-3 с.л. от сместа. Не прекалявайте, само намазвате. Поръсете със сирене и навийте на руло, от дългата страна на корите. Подредете като започнете от центъра на тавата и въртете кората на охлюв. Постъпете така и с другите кори. Аз използвах тава с диаметър 28 см. Готовата баница полейте с останалото масло. Изпечете на 200 г до готовност. Изпечената баница извадете и поръсете с малко вода. Покрийте я с кърпа и оставете да се задуши за кратко.
Да ви е сладко!
Някъде я срещнах като Златиборска баница. Много е вкусна, правя я вече няколко пъти. Цвета
ОтговорИзтриванеМного е вкусна, прекрасна рецепта!😊
ОтговорИзтриванеБлагодаря, това е една от любимите ми рецепти!
ОтговорИзтриване