4 декември 2011 г.

Кашник


Това е една много вкусна и бърза за приготвяне питка. Със сигурност знам, че кашника произхожда от родопския край. Разглеждайки различни рецепти, срещнах кашника в комбинация с картофи, и вероятно така го приготвят в Родопите. Но аз ползвах рецептата на Венс, в която няма никакви картофи. Странно  ми беше, че ще приготвям питка, а няма месене. Просто в една купа с една шпатула смесваш продуктите и получаваш вкусна питка. В къщи много се хареса и със сигурност знам, че пак ще се прави.Ето и продуктите:

Продукти:
4 бр. яйца
40 мл. топло прясно мляко
20 гр. прясна мая
3 с.л. разстопено масло
100 гр. краве сирене
320 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 ч. л. захар

Приготвяне:
В голяма купа натрошете маята, прибавете захарта и солта и залейте с топлото прясно мляко. Разбъркайте за да се разтвори нацяло маята. В отделен съд разбийте яйцата, прибавете разтопеното масло и натрошеното сирене. Така получената смес прибавете към маята. При непрекъснато бъркане постепенно прибавяте брашното. Така получената каша покрийте с кърпа и оставете на топло за 30 мин. за да втаса. След това се изсипва в предварително намаслена тавичка и се оставя да втаса за 15 мин. Докато кашника втасва повторно включете фурната за загрява на 200гр. Печете да златисто.
Да ви сладко!

6 коментара:

  1. Ели,чуден кашник си спретнала.По старите хора в Родопите,го правят по този начин,само че навит и усукан като баница:)
    С удоволствие си взимам парченце!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  2. Чуден кашник, Димиева! Ти яде ли?:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, много апетитно изглежда! Обожавам домашно приготвените питки и хлябове, но нещо напоследък все не ми остава време да спретна нещо.
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен е,Ели!Как да не си чупнеш едно хрупкаво крайче,а кажи!
    И за мен тази рецепта се превърна в спасителен бърз вариант ,когато нямам никакво време за месене!

    Пожелавам ти весел празник,мила!

    ОтговорИзтриване
  5. It looks so delicious! I love it. I am following you from Rome, Italy. I studied Russian and I can read it, it's a beautiful language. Privet!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Francesca, I'm glad I came to stay and will be very happy to do it more often. Yes recipe is really great and typical Bulgarian dishes.
    Happy Holidays, Francesca!

    ОтговорИзтриване