21 февруари 2011 г.

Тиквеник

Това е един страхотен тиквеник, получава се много сочен и ароматен. Аз която не обичам особенно този десерт бях много впечатлена от резултата. Рецептата е на Селма от бг мамите, но аз я имам от сестра ми и заедно с нея приготвихме този наистина божествен тиквеник.

Продукти:

1 пакет кори за баница
1,300 кг тиква или повече според вкуса ви
2 ч.ч орехи
½ пакет краве масло
захар по 2 -3 чаена лъжички за поръсване на плънката във всяко руло
канела
    
за заливката:
 2 яйца
 ½ (или малко повече) ч.ч. прясно мляко
 щипка сода бикарбонат
 1 ванилия

Приготвяне:   

Предварително подгответе тиквата като я рендосате на ситно и нарежете орехите на по едри парчета така че да се усещат.
Взимате една кора и я намазвате с масло върху нея слагате друга кора която прилепвате плътно за първата. Слагате обилно тиква, 2-3 ч. л. захар / ако ви се стори малко можете да увеличите захарта/ и малко канела.

 Завивате на руло но да не е стегнато.Повторете това и с останалите двойки кори. Намажете дъното на тавата с масло и застелете една кора върху която ще редите рулата. Нареждате ги едно до друго. Нарежете рулата напречно така че да се получат квадрати.

  Смесете продуктите за заливката и полейте тиквеника така че да има върху всички парчета. Туктам отгоре слагаме малки парченца масло.
  Печете тиквеника на умерена фурна до получаване на златист цвят. Поръсете с пудра захар докато е още топъл.
Да ви е сладко!  


 

5 коментара:

  1. Наистина много сочен и вкусен тиквеник!!! Изглежда невероятно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Това е чудно!Барво и на двете ви!

    ОтговорИзтриване
  3. Мина, Траяна благодаря ви много ме зарадвахте.

    ОтговорИзтриване
  4. Уффффф като се сетя само за вкуса му и ми иде да запретна ръкавите :)))))

    ОтговорИзтриване
  5. Мисля да го приготвям тези дни, така че стягай куфара и идвай :)

    ОтговорИзтриване