27 март 2017 г.

Козунак



Продукти:
3 яйца / единия белтък оставете за намазване на козунака/
150 г захар
200 мл прясно мляко
80 мл олио
20 г прясна мая
570 г пресято брашно 
2 ванилии
портокалова есенция / аз ползвах изсушени портокалови корички - 1 с л/
течен шоколад за пълнеж / по желание/
захар за поръсване




Приготвяне:
Аз използвах машината за хляб, за да замеся тестото. Продуктите добавих в следната последователност - яйцата, млякото, олиото, захарта, брашното и накрая най - отгоре натроших маята. Включих машината на програма тесто и след първия сигнал добавих есенциите - ванилиите и портокаловаия прах. След като програмата свърши, аз включих още един цикъл за омесване и втасване. Готово тесто извадете с намаслени ръце върху намаслен плот. Оформете козунаците по ваше желание. Аз напълних някои с течен шоколад. Оформих топчета в средата сложих по лъжичка от течния шоколад и подредих в хартиена форма за печене. Може да използвате друга форма и да постелите с хартия за печене. Оставете готовите козунаци да удвоят обема си, аз включвам фурната на 50 г и ги оставям там за да втасат. След като са готови намажете всеки с белтък и обилно поръсете със захар. Изпечете в предварително загряла фурна на 200 г до готовност. Внимавайте да не препечете козунаците, защото ще загубите ефекта на конците.

Ако замесвате тестото на ръка, ще трябва да активирате маята с малко от предварително затоплено мляко с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно. Разбъркайте и оставете да втаса. Разтворете захарта в топлото мляко и разбъркайте яйцата, портокаловата есенция и ванилиите. Добавете половината олио и си пригответе купа с пресятото брашно. Направете кладенче по средата на брашното и изсипете яйчната смес и активираната мая. Започнете да бъркате с бъркалките за тесто на миксера, докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка в средата. Омесете меко и не лепнещо тесто. При нужда може да добавяте брашно, но не прекалявайте. Тестото трябва да е меко. Започнете да добавяте малко по малко и останалото олио като продължавате омесването. В процеса на омесване се виждат конци в тестото. Готовото тесто изсипете на намазнен плот и го оставете в подходящ съд да втаса, докато си удвои обема.  Когато е готово, го извадете и размесете леко, пак го оставете да втаса. За този козунак втасването е два пъти като тесто и един път оформен. След като е втасало втория път е време да го оформите. Плънката и формата е по ваш избор. След като са готови намажете всеки с белтък и обилно поръсете със захар. Изпечете в предварително загряла фурна на 200 г до готовност. Внимавайте да не препечете козунаците, защото ще загубите ефекта на конците.  

25 март 2017 г.

Свежа салата с елда


Продукти:
1 маруля
2 стръка пресен лук
150 г елда
50 г кашкавал
20 г слънчогледови семки - белени
50 г маслини
2 с.л. соев сос
зехтин 
сол на вкус
Приготвяне:
Сварете елдата с чаша и половина вода. След като е готова я оставете да изстине. Почистете и измийте добре марулята и лука. Нарежете ги на ситно и към тях прибавете слънчогледовите семки и част от маслините. Отцедете елдата и към нея прибавете соевия сос, разбъркайте и добавете към зелената салата. Всичко се смесва много добре подправя се със сол и зехтин. Преди сервиране настържете отгоре кашкавал и украсете с останалите маслини.
Да ви е сладко! 


16 март 2017 г.

Пурички

 Продукти:
1 пакет кори печени на сач
2 яйца
200 г сирене
100 г настърган кашкавал
50 г разтопено масло

течен шоколад за сладките пурички
 Приготвяне:
Извадете коратите от пакета една по една и разрежете всяка на 6-8 триъгълника, в зависимост от големината на корите. Аз ги правих с турски кори,а те са по големи от нашите, и нарязах на 8 триъгълника. В купа разбийте яйцата добре и прибавете натрошеното сирене и настъргания кашкавал. Сместа трябва да е гъста, затова ако е необходимо може да добавите още сирене. Поставете по една супена лъжица от сместа в най - широката част на триъгълника, и започнете да навивате на стегнато руло. Пуричките подредете в тава застлана с хартия за печене. Всяка намажете с масло. Печете в предварително загряла фурна на 200 градуса до готовност.
 За сладките пурички аз замених яйчната смес с любимия ни течен шоколад - Nutella.
И в двата варианта се харесват много в къщи.
 Да ви е сладко!

13 март 2017 г.

Торта Емоджи за Виктор!!!

Когато приготвям торта за дете винаги много се забавлявам. Тази торта е за един млад и хубав младеж, който вече е на 11 години. Вики, пожелавам ти да си много здрав, щастлив и много упорит. Следвай мечтите си и винаги носи детското в себе си. Вслушвай се винаги в съветите на мама и тати, и ги накарай всеки ден да бъдат горди родители.
Честит рожден ден, Вики!!!
 
 
 
 
 

4 март 2017 г.

" Уверена в кухнята " на 6 години

Дори не мога да повярвам как минаха, цели шест години. Всичко започна като на шега. Рецепта след рецепта и вече има над 300 рецепта в блога. С огромно желание и неспиращ ентусиазъм, ще продължавам да изпълвам блога с интересни рецепти. А сега се почерпете виртуално с една от моите торти - това е съвсем новото ми начинание....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...