27 декември 2017 г.

Баклава с Nutella

 
Продукти:
    За плънката:
150 г смлени орехи и лешници
150 г смлени бисквити / аз ползвах Еверест с орехи/
2 с.л. нутела
40 мл прясно мляко
 
   За намазване на корите:
100 г шоколад / може да смесите черен с бял/
100 г масло
100 мл олио
1 с.л нутела
 
   За сиропа: 
350 г захар
800 мл вода
1 с.л. ванилова захар
щипка лимонена киселина
 
10 - 12 бр. кори за баклава
50 гр масло
 
 
Приготвяне:
Започнете с приготвянето на плънката .В купа смесете смлените ядки и бисквити. Сложете нутелата и започнете да прибавяте на части млякото. Трябва да се образуват влажни трохи.
За да приготвите сместа за намазване на корите, сложете в малка касерола на котлона шоколада, маслото, олиото и нутелата. На слаб огън бъркайте до пълното разтопяване на продуктите.
Намажете правоъгълна тава с размер 26/36 с разтопено масло и в нея подреждайте баклавата. Всяка кора намажете с 3-4 с. л. от шоколадовата смес и към късия край сложете от плънката. Започнете да навивате на стегнато руло пак от късия край. Подреждате в тавата плътно едно до друго готовите рула. След като баклавата е готова, разрежете на парчета с около 7 - 8 см дължина. Отгоре намажете с останалото масло и изпечете в загряла фурна на 150 г за около 50 мин.
Докато баклавата се пече, пригответе сиропа. Сложете всичко на котлона да заври. След завирането оставете така около 10 - 15 минути. Преди да свалите от котлона сложете щипка лимонена киселина.
Горещата баклава залейте с топъл сироп.
Да ви е сладко!
 
 
Адаптирано от тук.
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...