27 декември 2016 г.

Коледна торта с бял шоколад


Продукти:
  За блата:
7 яйца
1 и 3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. ситно смлени бадеми
1 ч.ч. брашно
1/2 пакет бакпулвер 
4 с.л. какао /само за единия блат/

 За сиропа:
1 ч.ч захар
2 ч.ч. вода

   За крема: 
200 г краве масло
300 г бял шоколад
400 г заквасена сметана
250 г маскарпоне
400 мл сладкарска сметана
2 ванилии

  За масления крем:
125 г меко масло
1 ванилия
2 ч.ч. пресята пудра захар
2 с.л. прясно мляко 

 захарен фондан за покриване и украса


 Приготвяне:
   Първо се приготвя сиропа, защото ще е необходимо време за да се стопи захарта.  Карамелизирайте захарта и докато е още гореща, залейте със студена вода. Внимавайте, защото е възможно да пръска.  Докато приготвяте блатовете за тортата, захарта ще се стопи, и сиропа ще е готов за сиропиране.
  За блатовете разбийте яйцата и захарта до побеляване, трябва да се получи гъст крем. Добавете към брашното бакпулвера. Разбъркате и заедно със смлените бадеми постепенно добавете към яйчната смес. Бъркайте с шпатула, за да не спадне крема. От  готовата смес отделете 1/3, за да я оцветите с какаото. Изпечете блатовете поотделно на 200 градуса във форма с диаметър 24 см., като предварително сте застлали с хартия за печене. Белия блат след като е готов, разделете на две с помощта на конец. Готовите блатове оставете на страна да изстиват.
За крема разтопете кравето масло заедно с белия шоколад на водна баня и оставете леко да се охлади. Добавете ванилията и разбъркайте, трябва да се получи гладък крем. Постепенно прибавете маскарпонето и заквасената сметана. Разбъркайте добре с помощта на шпатула. Не използвайте миксер, защото рискувате да втечните крема. Разбийте сметаната на сняг, прибавете я на части към останалите продукти и разбъркайте. В половината крем добавих шоколадови люспи, за да се получи стратичела крем.

   При сглобяването на тортата започнете с бял блат, като използвате ринг за да оформите добре. Сиропирайте със сироп, намажете обилно с крем. След това поставете какаовият блат, сиропирайте и отново крем. Завършвате с бял блат, който само сиропирайте. Оставете тортата в хладилник, поне за 8 часа, като я покрийте със свежо фолио за да не изсъхне блата.
   За масления крем разбийте маслото и прибавете ванилията и постепенно захарта. Разбийте с миксер на средна степен. Когато захарта е добре разтворена, към сместа прибавете прясното мляко и отново разбийте, докато стане пухкава и гладка смес.
   Извадете тортата от ринга, и намажете цялата с масления крем за да може да залепите захарния фондан. Украсата е по желание.


19 декември 2016 г.

Орехов пай с кленов сироп


Продукти:
   за блата:
113 г масло нарязано на кубчета
1 ч ч чаша брашно
1/4 ч ч захар

   за ореховата основа:
2/3 ч ч кафява захар
1 ч ч кленов сироп
1 ч ч едро нарязани орехи
щипка сол
2 яйца

Приготвяне:
В купа смесете маслото, захарта и брашното и разбъркайте с миксер на ниска степен, докато се образуват трохи. Подгответе тава с диаметър 20 см, като я намажете с олио и набрашните с брашно. Разпределете маслената смес като притискате с пръстите и покрие дъното. Изпечете в предварително загряла фурна на 180 градуса, докато покафенее. При мен се изпече за 15 мин.
Продуктите за ореховата основа се смесват в реда, в който съм ги написала. Разбъркате много добре, за да се смесят. След като маслената основа е готова, извадете от фурната и изсипете ореховата смес отгоре. Изпечете докато стане златисто кафяво. Получава се много приятен орехов пай.
Да ви е сладко!







17 декември 2016 г.

Кекс с тиква


Продукти:
400 г тиква
300 г захар
400 г брашно
4 яйца
1 ч ч олио
1/2 ч л сода
1 бакпулвер
1 ч л канела


Приготвяне:
Сварете тиквата и я оставете да се отцеди и охлади напълно. След това намачкайте, така че да се получи пюре. 
В купа разбийте яйцата и захарта до пухкав крем и добавете олиото и тиквата. Разбийте до получаване на гладка паста без мехурчета. В друг съд смесете брашното, бакпулвера, содата и канелата. Сухите съставки започнете да прибавяте постепенно към тиквената смес. Бъркайте докато всичко се смеси много добре. Намаслете форма за кекс с олио и брашно и изсипете кекса в нея. Изпечете в загряла фурна на 200 г до готовност. По желание още докато е топъл може да поръсите с пудра захар. Получава се много мек и пухкав кекс.
Да ви е сладко! 

 

11 декември 2016 г.

Пилешка супа с гъби и праз

Продукти:
2 цели пилешки бутчета
1 глава лук
1 дафинов лист
2 стръка праз лук
250 г едри печурки
150 мл животинска сметана
30 г краве масло
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Пилешките бутчета сложете в тенджера, заедно с нарязаната на четири глава лук и дафиновия лист, налейте 2 л вода, и варете на слаб огън, под капак, до готовност на месото. След това бульонът се прецежда. Бутчетата се обезкостяват и месото се нарязва на кубчета. Празът нарежете на тънки кръгчета, гъбите почистете и също нарежете на кубчета. Готовия праз задушете в маслото. Когато омекне, добавете гъбите и за кратко  запържете. Добавете лъжица брашно и разбъркайте. Налейте бульона и оставете да се  готви, докато гъбите омекнат.Когато са готови, добавете пилешкото месо. Овкусете със сол и черен пипер и се налейте сметаната. Оставете още малко да поври за да се сгъсти, но бъркайте през това време. По желание супата се гарнира с наситнен магданоз.
Да ви е сладко!

7 декември 2016 г.

Торта за Велин!!!


Тази торта е за един прекрасен млад мъж - Велин. Той е много емоционален, енергичен и много забавен, затова тортата му трябваше да е също толкова забавна. Честит рожден ден, Вили, бъди много здрав и все така весел и изпълнен с енергия! 








4 декември 2016 г.

Торта за Ивана

Тази торта специално приготвих, за една млада, усмихната и танцуваща млада дама. Ивана!!! 
 Честит рожден ден, мило дете! Бъди добра, бъди щастлива, върви с една звезда в нощта и нека никога да не заспива смеха на твоята уста.
Честит празник!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...