13 март 2016 г.

Кекс баклава


Продукти:
3 яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. настъргани портокалови корички

8 -10 листа фини кори за баница
50 г разтопено масло 

за сиропа:
3 и 1/2 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
1 с.л лимонов сок


Приготвяне:
В купа разбийте яйцата заедно със захарта до получаване на пухкав крем. Прибавете към тях брашното, като в него предварително сте сложили бакпулвера. Желателно е да разбърквате с помощта на шпатула. Накрая се добавят орехите и портокаловите корички. Разбъркайте за да се смесят много добре всички съставки. 
В тава, в която ще печете подредете половината кори, като всяка намажете с разтопеното масло. Разпределете кексовата плънка отгоре и подредете останалите кори, като отново намазвате всяка с масло. Изпечете в предварително загряла фурна на 200 г до готовност. След като баклавата е готова, извадете и оставете да се охлади напълно. 
Продуктите за сиропа сложете в подходящ съд и сложете на котлона. Нека да се вари 5 мин. Преди да свалите от котлона добавете лимоновия сок. Охладете леко сиропа и полейте студената баклава. Необходимо е да оставите сладкиша да поеме сока поне за 5-6 часа, а най - добре е да престои една нощ.
Да ви е сладко!
Източник
 

5 март 2016 г.

Салата с киноа и тиквички




Продукти:
3 малки тиквички
150 г киноа
2 печени червени чушки
250 г сирене "Моцарела"
3 - 4 скилидки чесън
1/4 ч ч кедрови ядки
50 мл зехтин
копър
сои и черен пипер
винен оцет

Приготвяне:
Измийте добре тиквичките и нарежете наполовина по дължина. Поставете ги в тава и ги полейте с половината зехтин. Посолете и овкусете с чернитя пипер. Запечете тиквичките в предварително загряла фурна на 200 градуса. Извадете и ги охладете леко и след това  нарежете на кубчета. Чесънът, копърът и червените чушки нарежете наситно и поставете в купа. Преди да добавите кедровите ядки, ги запечете на сух тиган, за да се препекат леко. Киноата сварете в леко подсолена вода. В купата при зеленчуците добавете тиквичките, ядките и киноата. Овкусете със сол, черен пипер, зехтина и оцета. Преди да сервирате салата е добре да престои в хладилник, така е още по - вкусна. Когато сервирате поръсете всяка салата с кубчета свежа Моцарела.
Да ви е сладко!


 

1 март 2016 г.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!



Баба Марта днес разнася
пълна кошница с цветя,
и на всеки на ръката връзва някаква мечта.
С пожелание за здраве, радост
и много сбъднати мечти!
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!


 Рецепта за бонбоните може да намерите тук



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...