31 декември 2015 г.

Салата " Червена Снежанка "





Продукти:
2 глави червено цвекло
4 скилидки чесън
6 с. л. цедено кисело мляко
100 г натрошени орехи
сокът от 1 лимон
1 връзка копър
5 - 6  кисели краставички
4 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне:
Измийте много добре цвеклото. Всяка глава овкусете със сол, черен пипер, половината зехтин, и завивате в алуминиево фолио. Изпечете в тава с около 2 пръста вода за 2 часа на 180 градуса. След това извадете и внимателно обелете цвеклото,  и настържете на ренде. В купа смесете цвеклото, наситнените кисели краставички и накълцаните орехи. Добавете наситненият копър,цеденото мляко, останалият зехтин, солта и сока от лимона. Разбъркайте много добре за да се смесят всички съставки. Добавете и смачканите на паста с малко сол скилидки чесън. 
Да ви е сладко! 

 

27 декември 2015 г.

Коледна торта с течен шоколад

   
Продукти:
  За блата:
7 яйца
1 и 3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. ситно смлени бадеми
1 ч.ч. брашно
1/2 пакет бакпулвер
червена сладкарска боя /само за единия блат/

  За сиропа:
1 ч.ч захар
2 ч.ч. вода

  За крема:
500 г маскарпоне
250 г течен шоколад "Nutella"
200 мл сладкарска сметана

  За масления крем:
125 г меко масло
1 ванилия
2 ч.ч. пресята пудра захар
2 с.л. прясно мляко


   Приготвяне:

   Първо се приготвя сиропа, защото ще е необходимо време за да се стопи захарта. Карамелизирайте захарта и докато е още гореща, залейте със студена вода. Внимавайте, защото е възможно да пръска.  Докато приготвяте блатовете за тортата, захарта ще се стопи, и сиропа ще е готов за сиропиране.

   За блатовете разбийте яйцата и захарта до побеляване, трябва да се получи гъст крем. Добавете към брашното бакпулвера. Разбъркате и заедно със смлените бадеми постепенно добавете към яйчната смес. Бъркайте с шпатула, за да не спадне крема. От  готовата смес отделете 1/3, за да я оцветите с червената боя. Изпечете блатовете поотделно на 200 градуса във форма с диаметър 24 см., като предварително сте застлали с хартия за печене. Белия блат след като е готов, разделете на две с помоща на конец. Готовите блатове оставете на страна да изстиват.

   За крема е необходимо да разбиете сметаната много добре до получаване на твърди върхове. В друга купа смесете маскарпонето и течния шоколад. Разбийте с миксер докато се смесят много добре, и започнете да добавяте по малко от сметаната. Бъркайте с шпатула.

   При сглобяването на тортата започнете с бял блат, като използвате ринг за да оформите добре. Сиропирайте със сироп, намажете обилно с крем. След това поставете червеният блат, сиропирайте и отново крем. Завършвате с бял блат, който само сиропирайте. Оставете тортата в хладилник, поне за 8 часа, като я покрийте със свежо фолио за да не изсъхне блата.
   За масления крем разбийте маслото и прибавете ванилията и постепенно захарта. Разбийте с миксер на средна степен. Когато захарта е добре разтворена, към сместа прибавете прясното мляко и отново разбийте, докато стане пухкава и гладка смес.
   Извадете тортата от ринга, и намажете цялата с масления крем за да може да залепите захарния фондан. Украсата е по желание.

Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...