29 януари 2014 г.

Кифличките на баба

Тази рецепта знам от моята баба. Тя ги правеше в по - голямо количество и имаше да раздава по много. На всекиго се падаше по една тава :). Аз намалих продуктите на половина и ще ви представя рецептата така:
 Продукти:
4 яйца
1/2 ч.ч. разтопена мас
1ч.ч.захар
1ч.ч. прясно мляко
щипка сол
2 ванилии

квас:
20 гр.прясна мая
1/2 ч.ч. прясно мляко
щипка сол
1 ч.л. захар

брашно колкото за меко и нелепнещо тесто/ около 800 -900 гр/

жълтък за намазване
захар за поръсване

плънката е по желание - сладко, конфитюр, шоколад
Приготвяне:
Най- напред пригответе кваса. Затоплете леко млякото и оставете вътре маята за да се разтвори напълно, и добавете солта и захарта.
След това разбийте с миксер яйцата,захарта и разтопената мас. Разбивате много добре и прибавете кваса,прясното мляко, солта и ванилиите. В подходящ съд изсипете брашни и направете кладенче по средата, поставете млечната смес и започнете да месите. Трябва да се получи много меко и нелепнещо тесто. Оставете на топло тестото покрито с кърпа, за да удвои обема си. Премесете отново и оставете отново да втаса. От готовото тесто се оформят кифличките, като пълнежа е абсолютно по - желание. Сложете любимия си конфитюр или пък течен шоколад. Подредете готовите кифли в тава покрита с хартия за печене. Намажете с жълтък, поръсете със захар и оставете за около 30 мин.преди да ги опечете. Печете в предварително загряла фурна, до златисто.
Да ви е сладко!

21 януари 2014 г.

Супа със свинско и кашкавал

Продукти:
300 гр. свинско месо
1 с.л. доматено пюре
2 моркова
50 гр. целина
1 к.ч ориз
1 среден картоф
3 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
1 ч.л. сол
2 щипки босилек

За застройката:
100 гр.кашкавал
100 гр. заквасена сметана
Приготвяне:
Нарежете целината и морковите, поставете свинското месо нарязано на хапки, посолете го и залейте със студена вода около 2 л., и оставете на котлона, за да се свари месото. След като е готово месото извадете вичко от бульона и ако е необходимо го прецедете. Към готовия бульон прибавете пюрираните чесън, моркови и целината, доматеното пюре и магданоза. Оставете да ври около 10 мин.Добавете след това ориза и нарязания на малки кубчета картоф. След като се сварят може да добавите готовото месо и да овкусите с босилека.
Застройката се приготвя като настърганият кашкавал се разтопява на слаб огън в малка тенджера. Щом започне да се стопява се залива с няколко черпака бульон и се разбърква, докато се получи нещо като гъст сос. Температурата се намалява, сипва се сметаната и бъркането продължава до хомогенизиране, като от време на време се долива бульон. Готовата застройка се прибавя към супата.
Да ви е сладко!

18 януари 2014 г.

Сладък салам с козунак........и отново с вас

Нямаше ме доста дълго време, но ето ме сега съм тук. Със сигурност не бих могла да публикувам, с тези темпове, с които съм го правила, но все пак от време навреме, ще публикувам и ще съм сред вас. Поддържането на блога, работата и семейните ангажименти се оказаха много трудно за мен. В малкото свободно време, което намирам, предпочитам да релаксирам, пред компютъра, разглеждайки вашите готварски шедьоври. През почивката, която си дадох, натрупах и доста материал за публикуване. Ще започна с един бърз и много вкусен десерт.
Продукти:
1 сух козунак
50 гр. масло
70 мл. прясно мляко
100 гр. млечен шоколад
1 с.л. какао
2 ч.л. ликьор
1 ч. л. ванилова есенция /аз ползвах 2 пак. ванилия на прах/
1 ч.ч микс от различни едросмлени ядки
1/2 ч.ч. стафиди
1/2 ч.ч. захар



Приготвяне:
Карамелизирайте захарта и залейте с прясното мляко. Добавете шоколада и маслото към млякото и на парна баня оставете всичко да се стопи. Когато е готово отместете от котлона и добавете ликьора, ванилията и какаото.
Натрошете козунака на ситно и го смесете течните съставки. Прибавете ядките и стафидите. Ако ви се стори по гъсто добавете малко мляко. Сместа трябва да е гъста но не много. Разбъркайте всичко така, че да се смесят добре всички съставки.Оформете в найлоново фолио във вид на салам и оставете в хладилника да стегне добре.

Да ви е сладко! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...