25 февруари 2013 г.

Бонбони с млечен шоколад


След  Бонбоните с маскарпоне и бял шоколад, в къщи не ме оставиха на мира. Все се мърмореше, че искат такива бонбони. Започвайки, да забърквам вълшебната смес се оказа, че нямам достатъчно бял шоколад. Много малко мислих, и реших, че ще ги забъркам с млечен, ето така се роди идеята за тези малки сладки бонбончета. Ето и точните продукти:

Продукти:
250 гр. маскарпоне
200 гр. млечен шоколад
100 гр. ситно смлени бишкоти
1 ч.л. коняк

натрошени бишкоти за овалване

 Приготвяне:
На водна баня разтопете млечния  шоколада и смесете с маскарпонето. Разбъркайте за да се обединят много добре и да се получи гладък крем. Ситно смлените бишкоти напръскайте с коняка и добавете към шоколадовата смес. Разбъркайте и оставете сместа да стегне поне за 2 часа в хладилника и оформете бонбоните .Оваляйте ги в ситно смлените бишкоти.
Да ви е сладко!

13 февруари 2013 г.

Крем карамел



Всеки има своята рецепта за този класически десерт. Аз съм наследила рецептата от майка ми и все така го приготвям. Казват, че успешно изпечения крем карамел е този, който е гладък и няма шупли. Аз да си призная, че все не ми се получава съвсем гладък, но пък това изобщо не пречи да намеря празните купички в мивката. Все се харесва и винаги не стига. Ето и моята рецепта:

Продукти:
1 л. прясно мляко
15 с.л. захар
6 яйца
2 ванилии

захар за карамел на купичките

Приготвяне:
Затоплете малко млякото и прибавете захарта и ванилиите. Разбъркайте за да се стопи напълно захарта. Добавете яйцата и с пасатора разбийте сместа. Във всяка една от огнеупорните купички сложете 1 ч.л. захар и карамелизирайте. Докато е още горещ карамела внимателно напълнете чашката с млечната смес. Подредете в тава всички чашки, и поставете във фурната. След това внимателно налейте вода в тавата, така, че чашките да са наполовина или поне два пръста във водата. Печете на 150 градуса поне за час и половина.
Да ви е сладко!

9 февруари 2013 г.

Бонбони с маскарпоне и бял шоколад

През изминалата седмица, имах двоен празник. Мъжът ми порасна с още една година. От все сърце му пожелавам да е много здрав, късмета да го съпътства,а аз и децата ще сме винаги до него и много ще го обичаме.
Освен неговия празник, блогът "Уверена в кухнята" навърши две години. И както си му е реда, трябва да се почерпи. Какво по подходящо от кутия пълна с домашни бонбони. Рецептата за кафявите бонбони е тук, а идеята за другите дойде от тук. С малки промени успях да сътворя тези нежни и много вкусни бонбони.

Продукти:
250 гр. маскарпоне
200 гр. бял шоколад
100 гр. ситно смлени бишкоти
1 ч.л. коняк
сладкарска боя /при мен жълта/
кокосови стърготини

Приготвяне:
На водна баня разтопете шоколада и смесете с маскарпонето. Разбъркайте за да се обединят много добре и да се получи гладък крем. Ситно смлените бишкоти напръскайте с коняка и добавете към шоколадовата смес. Разбъркайте и оцветете с боята. Аз използвах жълта боя. Оставете сместа да стегне поне за 2 часа в хладилника и оформете бонбоните.Оваляйте ги в кокосовите стърготини. желателно е да се съхраняват в хладилник до сервирането им.
Да ви е сладко!

7 февруари 2013 г.

Домашен течен шоколад


Това е споменът от моето детство! Спомням си как трудно се намираше сухото мляко "Lacta". Майка ми не пропускаше да ни приготви когато успееше да намери, а борбата за течния шоколад беше голяма. Постоянно си скривах по една купичка зад, някоя тенджера в хладилника. Сега сухо мляко има колкото си искаш само да ти се прави шоколад. Разлиствайки веднъж стария тефтер на майка ми се натъкнах на рецептата и много се запалих да направя на децата. Те го харесаха точно толкова, колкото и аз го харесвах като дете. Ето и рецептата за шоколада:

Продукти:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. пудра захар
125 гр. масло
250 гр. сухо мляко
1 ванилия
5 с.л. какао

Продукти:
Затоплете леко водата, но да не е гореща, смесете със захарта. Разтопете маслото и го добавете към водата. Разбъркайте за да се стопи захарта. Постепенно започнете да прибавяте сухото мляко, като бъркате постоянно. Целта е да не остане на бучки сухото мляко. След като сте добавили цялото количество мляко, идва реда на ванилията и какаото. Разпределете в десертни купички и охладете в хладилника.
Да ви е сладко!  


5 февруари 2013 г.

Усукано хлебче с Котидж


Идеята за това руло дойде от тук. При мен се получи с малко нестандартна форма, защото реших, че ще го пека в кръгла тава. То май и тавата ми дойде по малка, но да си призная, дори не успа да изстине, още топло топло го нападнаха и бързичко му видяха сметката. Ето и как го приготвих:

Продукти:
200 гр. прясно мляко
60 гр. разтопено масло
1 яйце
1 щипка сол
2 с.л. захар
460 гр. брашно
1 п. суха мая/7 гр./
100 гр. кашкавал
200 гр. сирене Котидж

Приготвяне:
Аз приготвих тестото в машината за хляб, като сложих продуктите в последователността, в която съм ги изредила. Втасалото тесто разточих на правоъгълна кора с дебелина 5мм. и отгоре настъргах кашкавала. Сгънах така, че две по две крайчетата да се застъпят и да се образува квадрат. Разточете квадрата за да го изтъните, но внимавайте да не скъсате кората. Разрежете на еднакви по големина ленти, и всяка лента увийте на спирала. Подредете спиралите в тава застлана с хартия за печене, една до друга. Оставете да втасат и изпечете на 200 градуса, до златист цвят. Докато е още топло намажете с сиренето Котидж и увийте на руло. Пристегнете го с хартията в която сте го пекли и нека да изстине така.
Да ви е сладко!

1 февруари 2013 г.

Портокалово търамису

Продукти:
3 яйца
120гр. захар
500гр. Маскарпоне
100мл. течна сметана
30 бр. бишкоти или около
сока на един портокал
100 гр. прясно мляко
какао за поръсване




Приготвяне:
Разбийте течната сметана на твърд крем. Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте на сняг. Жълтъците заедно със захарта разбийте добре до побеляване. Прибавете към тях маскарпонето и продължете да разбивате до пълното стопяване на захарта. Постепенно към получения крем прибавете сметаната, като  разбърквате  със силиконова шпатула. По същия начин добавете и белтъците. Получава се много пухкав крем.
Портокаловия сок смесете с прясното мляко и в тях потапяйте бишкотите.
В правоъгълна тава редим ред бишкоти, ред крем, пак ред бишкоти и пак крем, като трябва да се завърши с крем. Оставете в хладилника за два часа да се охлади. Преди да сервирате поръсете с какаото.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...