31 август 2012 г.

Хляб с маслини и риган


Продукти:
100 мл. вода
1 яйце
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
около 300 гр. брашно
1 п. суха мая или 20 гр. прясна
няколко листа пресен риган / може и сушен
100 - 150 гр. едри маслини

Приготвяне: 
     В домашен робот:
Всички продукти в така изброения ред сложете в машината за хляб и изберете програма с продължителност 2:30 часа.

     Ръчно приготвяне:
 За да приготвите хляба ръчно, направете от пресятото брашно кладенче и в него сипете разтворената предварително мая в хладката вода / ако е суха я слагате директно в брашното/. Чуквате яйцето, добавяте солта, захарта, зехтина и замесвате тестото.
Нарязвате на ситно ригана и  маслините. Добавяте и двата продукта към тестото и замесвате отново. Поставете тестото в правоъгълна форма, намазана  предварително с мазнина и оставяте да втаса.  След като това стане сложете хляба в предварително загрята фурна на 180 градуса и изпечете за златиста коричка.

Получава се мек и ароматен хляб, поднесен с масло е просто неустоим!
Да ви е сладко!


12 август 2012 г.

Торта "Династия"


Има торти, които са класика,а има торти, които още като ги видиш и знаеш, че ще ги опиташ. Тази торта е точно това - класически домашен крем, съчетан с пухкави орехови блатове и нежен шоколад. Рецептата взех от Йоли, приготвих и споделих с приятели. Насладете и се и вие:

Продукти:
   За блата:
10 белтъка
300 гр. захар
300 гр. едро слени орехи
3 с.л. брашно
2 п. ванилия

   За крема:
1 л. прясно мляко
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
10 жълтъка
2 п. ванилия

200 гр. масло
80 гр. пудра захар
200 гр. стопен млечен шоколад

Приготвяне:
   На блата:
Белтъците разбийте на сняг и започнете да прибавяте по малко от захарта, като не спирате да разбивате, трябва да се стопи захарта. Прибавете орехите, брашното и ванилията и сега разбъркайте внимателно с шпатула, за да не спадне крема. Аз разделих на две и изпекох два блата, но може да се раздели и на три равни части. Покрийте формата с хартия за печене и изпечете един по един блатовете на 180 гр. в предварително загрята фурна.

   На крема:
В купа разбъркайте брашното заедно със захарта, ванилията, жълтъците и малка част от млякото. Разбъркайте до гладка каша.Прехвърлете в подходящ съд за варене и прибавете останалото мляко. На среден огън сварете гъст крем. Готовият крем разделете на две части. Към едната част докато е още топъл прибавете шоколада и разбъркайте за да се стопи. Ще се получи чудесен шоколадов крем. Другата част оставете да се охлади напълно. Разбийте маслото с пудрата захар на пухкав крем и прибавете към вече охладената част от крема. Преди да използвате крема пуснете миксера и в двете купи за да сте сигурни, че няма да има бучки.

Сглобяването на тортата е лесно редят се блат, жълт крем, после от шоколадовия и така докато свършат продуктите. Украсата е по желание, аз използвах шоколадови копчета и шоколадови стърготини.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...