10 юли 2012 г.

Лека лятна торта


Тази торта приготвих по повод рождения ден на дъщеря ми. Ей така съвсем неусетно малката принцеса на мама порасна и вече е на 7 години. Мога да и пожелая да е много здрава, да изживее едно незабравимо и щастливо детство и нека следва мечтите си.

Продукти:
15 бр. бишкоти
1 оп. капучино на прах
1 консерва кондензирано мляко
400 гр. квасена сметана
1 пакетче желатин
5 - 6 бр. кайсии
крокан и шоколадови пури за украса

Приготвяне:
 На дъното на форма за торта подредете бишкоти като преди това сте ги потопили в капучиното.По стените на формата подредете шоколадовите пури плътно една до друга.
 За парфето смесете млякото и квасената сметана, разбъркайте и добавете нарязаните на малки парчета кайсии. Пригответе желатина като го накиснете в 2 - 3 с.л. студена вода и го оставете да набъбне. След това на водна баня го разтопете, като не трябва да завира. Готовия желатин прибавете към млечната смес и изсипете върху бишкотите. Оставете за около час в хладилника за да стегне и украсете с крокана. Тортата е много лека и свежа.
Да ви е сладко!

7 юли 2012 г.

Запеканка с печени чушки


Напоследък нещо жегата ме мори и гледам да се въртя все по малко край печката. Хапваме все нещо набързо и без много, много да се въртя в кухнята :))).  Ето защо и днешното ми предложение е малко мързеливичко, но пък се получи доста вксусно. Ето и как го приготвих:


Продукти:
20 бр. печени чушки
3 яйца
150 гр. сирене
1 с.л. доматено пюре
1 глава лук
5-6 скилидки чесън
1-2 с.л. царевично брашно
олио
сол
магданоз и черен пипер

200 гр. кашкавал

Приготвяне:
Почистете чушките и заедно с лука и чесъна ги смелете в кухненския робот. Може и да нарежете всичко на ръка, но на мен така ми е по - лесно и по - бързо. Добавете яйцата, доматеното пюре и натрошеното сирене и разбъркайте. Подправете с подправките според вкуса ви. В предварително намазана с олио тава изсипете готовата смес и поръсете с царевичното брашно, а след това покрийте с настъргания кашкавал. Запечете във фурната на 200 градуса до златисто.
Да ви е сладко!

2 юли 2012 г.

Милинки


Рецепти за милинки много, от хубави по - хубави. Аз дълго разглеждах и накрая от няколко рецепти скалъпих тези много вкусни милинки.С две думи рецептата ми е абсолютна измишльотина, но пък резултата е чудесен. Мекички отвътре и с хрупкава коричка, просто чудесни. Ето и рецептата:

Продукти:
2 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. олио
1 непълна с.л. сол
3 равни с.л. захар
4 и 1/2 ч.ч. брашно
7 г. суха мая
40 гр. меко масло

   За заливката:
1 яйце
50 мл. течно масло
2 с.л. прясно мляко
3-4 с.л. галета

Приготвяне:
Аз замесих тестото в машината за хляб, като добавях продуктите в реда в който съм ги изредила. Само маслото добавих след петата минута от старта на програмата. Готовото тесто разделете на малки топчета с големина на орех и подредете в добре намаслена тава. Наредете ги плътно едно до друго и в средата на всяко топче направете дупка с палеца. Оставете за 20 мин. за да втасат, а през това време да приготвим заливката. В купа разтопете маслото и добавете млякото и яйцето. Разбъркайте и сложете галетата, получава се една каша, с която ще намажете обилно милинките отгоре. Печете в предварително загрята фурна на 200 гр. до златист цвят.

Тестото може да се замеси и на ръка, но ще е необходимо повече време за втасване/
Да ви е сладко!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...