24 юни 2012 г.

Брауни с два вида шоколад


През изминалата седмица в службата се сдобихме с още един колега, не че не го имахме и от по рано, но по стечение на обстоятелствата, се наложи да отсъства за по дълъг период. Тя много ни липсваше и като разбрахме, че се завръща, решихме да я посрещнем подобаващо :) Спретнахме един страхотен букет от пъстри цветя

А за да подсилим насладата си похапнахме тези браунита, които аз толкова набързо приготвих, без да знам какво ще се получи, защото съкратих оригиналната рецепта. Идеята дойде от тук, и съм сигурна, че ако се добавят карамелизирани плодове ще се получи още по добре, но аз нямах много време и го спретнах само така.
 Ето и рецептата:
 

Продукти:
80 гр. млечен шоколад
50 гр. бял шоколад
100 гр. масло
2 големи яйца
150 гр. захар
100 гр. брашно
2 ванилии
щипка сол

цели орехови ядки по желание

Приготвяне:
На водна баня разтопете шоколада заедно с маслото. Трябва да се получи гладка смес. Оставете настрани леко да се охлади, а през това време в голяма купа разбийте яйцата заедно със захарта. Бъркайте до побеляване и прибавете шоколадовата смес, ванилиите и солта. Най - накрая се добавя брашното и задължително разбърквайте с шпатула, за да не спадне сместа. Готовата смес разпределете във форми за мъфини, а може и да изпечете във друга форма, въпрос на избор.Просто застелете съда с пекарска хартия. Аз постявих по една цяла орехова ядка в средата на всяка мъфина.
 Печете в предварително загряла фурна 200 градуса за не повече от 25 мин. Оставете напълно да изстине и се насладете на страхотния вкус - мека вътрешност с хрупкава коричка и аромат на шоколад......
Да ви е сладко!

21 юни 2012 г.

Палачинки с кисело мляко


Тези палачинки ме грабнаха още щом ги публикува Стела - Аелис. Дъщеря ми една сутрин каза, че много и се ядат палачинки и таке се наканих да изровя рецептата и да ги опитаме. Както казва Стела, това са вече любимите палачинки у дома. Много мекички, но имат един основен недостатък, не може да изядеш само една :)))
Ето и как се приготвят:

Продукти:
1 яйце
250 гр. кисело мляко
250 мл. вода
1 с.л. олио
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
около 1 и 1/2 ч.ч. брашно

Приготвяне:
Яйцето разбийте със солта и прибавете киселото мляко, като предварително сте угасили содата в него. Аз разбивам с пасатор и така не се получават бучки. Прибавете водата, олиото и брашното. Добре е да прибавяте брашното постепенно и да разбивате, трябва да се получи смес с гъстотата на боза. В подходящ тиган капвате по малко олио и изсипвате от сместа.
А тук може да видите и как Стела е приготвила палачинките!
Да ви е сладко!

18 юни 2012 г.

Ягодово парфе


За първи път правя парфе, въпреки, че мъжа ми много обича и все ми мърмори, че не му правя. Винаги съм си мислила, че е много трудно, и много капризно за приготвяне, но не е така. Приготвих, го много набързо, а също толкова бързо го изядохме. Ако искате и вие да го опитате ето продуктите:

Продукти:
15 бр. бишкоти
1 п. капучино

   За парфето:
300 гр. ягоди
2 големи кофички заквасена сметана
200 мл. течна сметана
150 гр. захар
1 п. желатин


Приготвяне:
Пасирайте ягодите в блендер или с пасатор и ги прецедете през цедка, за да не останат семки. Течната сметана разбийте много добре и прибавете към нея сока от ягодите, захарта и квасената сметана. Разбъркайте хубаво. Пригответе желатина, като го накиснете в 2-3 с. л. студена вода и го оставете да набъбне, след което го разтворете на водна баня и  го изсипете към ягодовата смес. Бишкотите, потапяте в сместа от приготвеното капучино и нареждате на дъното на форма за торта. След като е покрито дъното, изсипете ягодовата смес и украсете по ваш избор. Аз сложих малко ягоди и филирани бадеми. Оставете в хладилника поне за 2 часа.
 Един много лек и свеж десерт. 
Да вие сладко!

4 юни 2012 г.

Месеница


Рецептата за тази месеница открих в любимия си форум на "Гответе с мен", тя е на Сладка Хапка. Това беше една от първите рецепти, която изпробвах от форума. Много е сполучлива и тестото изобщо не е капризно. За пръв път обаче го приготвям в машината за хляб и отново резултата е отличен. Ето как се приготвя:

Продукти:
1ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сол
1ч.л. захар
1с.л. оцет
2с.л. олио
2 яйца
4 ч.ч брашно
1 пак. суха мая
  
   И още:
400 гр. сирене
олио за намазване
1 яйце
30 мл. прясно мляко

Приготвяне:
Тестото може да се замеси и на ръка!

Поставете продуктите в реда, в който съм ги изброила в машината за хляб, и изберете програмата за тесто. Втасалото тесто извадете върху плота и го разделете на три части. Всяка топка разточете на не много тънка гора. Намажете обилно кората с олио и поръсете със сирене. Завивате на руло и разрежете на пръстени с големина около 2 - 3 см. Подредете ги в таза добре намазана с мазнина. С останалата част от тестото постъпете по същия начин. След като сте готови оставете тестото отново да втаса, за около 30 - 40 мин. В купа разбийте едно яйце с млякото и залейте месеницата.

 Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до златист цвят. След като е готова извадете и поръсете леко с вода и покрийте с кърпа. Оставете месеницата поне 10 - 15 мин. за да се охлади.
Да ви е сладко!

3 юни 2012 г.

Кекс


Рецептата за този бърз кекс знам от моята майка. Често ни го приготвяше докато бяхме деца, а сега не пропуска да зарадва и моите деца, когато отидем на гости.  Малките го харесват много, а бабата е повече от щастлива, че децата си хапват....Та ето и рецептата за този много, много лесен кекс:

Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ванилия
1 и 1/2 ч.ч. брашно

Приготвяне:
Яйцата и захарта разбийте до пухкав крем. Добавете олиото и киселото мляко, като предварително сте угасили содата в него. Разбъркайте добре, трябва да се смесят всички продукти. Прибавете ванилията и брашното. Започнете да бъркате с шпатула, за да не спадне сместа. В предварително намазана с олио и поръсена с брашно форма изсипете кексовата смес. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Проверете с клечка за да се уверите, че кекса е изпечен. Готовия кекс още топъл поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...